Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady.doc

(139 KB) Pobierz
Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

Składniki na ciasto:

·         225 g masła, miękkiego

·         225 g mąki

·         ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka kakao + do oprószenia ciasta

·         180 g cukru pudru

·         4 jajka, roztrzepane

·         3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

Składniki na polewę:

·         115 g białej czekolady

·         55 g masła, miękkiego

·         3 łyżki mleka

·         140 g cukru pudru, przesianego

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka również, nie ubijamy oddzielnie białek). Wyłożyć do formy wyłożonej papierem (u mnie płytka forma do brownies o wymiarach 17 x 27 cm; w przypadku wiekszej formy proporcje należy zwiększyć) i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić.

Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Po rozpuszczeniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek (ja to zrobiłam blenderem). Polewą polać gotowe ciasto. Oprószyć przesianym kakao.

Smacznego :)

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin