Czekoladowa kleopatra.docx

(236 KB) Pobierz

                Czekoladowa kleopatra

Składniki

 

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
 

Krem:
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mało słodkie ciasta to najwyżej 0,5 szklanki)
2 opakowania cukru waniliowego
1 kostka Kasia
2 szklanki mleka w proszku

 

        

 

Biszkopt:
 

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ja zawsze przed ubijaniem dodaję szczyptę soli- wtedy piana zawsze ubija mi się tak genialnie, że można ją kroić nożem i nie ma opcji, żeby było inaczej. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać to wszystko po 1 łyżce do ubitych jajek, najlepiej siejąc przez sito (biszkopt bardzo zyskuje wówczas na puszystości). Na końcu dodać do ciasta olej. Całość przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm . Ciasto jest gotowe, gdy boki lekko odstają od formy, a wbity w nie patyczek jest suchy.
 

Krem:
 

0,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić.
Kasia utrzeć. Wciąż ucierając dodawać do niego ostudzone mleko (małymi porcjami!!!!!). Gdy składniki się połączą dodawać do nich stopniowo mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową albo posmarować cienką warstwą masy i dowolnie udekorować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin