Jesienne liście.doc

(473 KB) Pobierz
Jesienne liście

Jesienne liście

 

Składniki:

 

Na ok. 12 sztuk
 

Składniki na ciasto kruche:
3,5-4 szklanki mąki
kostka Kasi
2 jajka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
dodatkowo mąka do podsypania stolnicy
 

Nadzienie:
3 jabłka
3 łyżki rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka płatków migdałowych (posiekać drobniej)
łyżka rumu
łyżka soku z cytryny
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
piana z 1 białka
żółtko do posmarowania liści

 

Wykonanie:

 

Kasię posiekać z mąką, jajkami, cukrami, proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy ciasto się chłodzi należy wyciąć z papieru lub tektury szablony w kształcie liści i przygotować nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny. Rodzynki i skórkę zalać rumem na 15 minut. Jabłka wymieszać z resztą składników (prócz żółtka). Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrajać po dwa liście z każdego szablonu (jeden z ogonkiem, drugi bez ogonka). Na środek liści z ogonkami nakładać nadzienie, nieco spłaszczyć, brzegi listków posmarować wodą, przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie docisnąć brzegi. Na każdym z liści można zrobić nacięcia wyglądające jak nerwy liścia. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem. Liście piec w temperaturze 160*C przez około 25 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin