Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.
Grupa krwi 0 - najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.
Czynniki powodujące utratę wagiPrzy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.Mięsa i drób Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.Owoce morza Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.Jaja i nabiałWskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.Oleje i tłuszcze Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.Orzechy i pestki Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.Fasole i inne rośliny strączkowe Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.Zboża Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.Chleb i grzankiWskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.Ziarna i makarony Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełkówpszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.WarzywaWskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.Owoce Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.Przyprawy Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.Herbatki ziołowe Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.Używki Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.Inne przyprawyWskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.Plan dietyDania są niskokaloryczne i zbilansowane dla prawidłowego metabolizmu grup 0. Osoba stosująca tą dietę będzie mogła utrzymać wagę oraz stracić trochę kilogramów.Czasami będą występować składniki, które znajdują się na liście do unikania. Są to małe ilości, które nie powinny zaszkodzić.Dzień 1Śniadanie:2 tosty z chleba ezekiela z masłem lub masłem migdałowym, 18 dag soku warzywnego, banan, herbata zielona lub ziołowa.Obiad:18 dag pieczeni wołowej, sałatka ze szpinaku, jabłko lub plasterki ananasa, woda lub woda seltzera.Podwieczorek:tarta marchewka z selerem, zielona lub ziołowa herbata.Kolacja:potrawka jagnięca ze szparagami, duszone na parze brokuły, słodkie ziemniaki, mieszanka owocowa ze świeżych owoców: borówka amerykańska, kiwi, winogrona, brzoskwinie, woda seltzera lub herbata ziołowa.Dzień 2Śniadanie:2 kromki chleba esseńskiego lub ezekiela ze słodkim masłem lub dżemem bądź musem jabłkowym, 2 jajka w koszulkach, 18 dag soku ananasowego, zielona lub ziołowa herbata.Obiad:sałata z kurczaka - siekane piersi kurczaka z majonezem, zielonymi winogronami i orzechami włoskimi, 1 kromka chleba żytniego lub zielona sałata, 2 śliwki, woda lub woda seltzera.Podwieczorek:pestki dyni i orzech włoski lub wafle ryżowe z masłem migdałowym bądź figi, suszone śliwki, woda seltzera lub herbata ziołowa.Kolacja:pieczona ryba po arabsku, sałatka z fasolki szparagowej, kapusta przyprawiona sokiem cytrynowym, zielona lub ziołowa herbata.Dzień 3Śniadanie:ryż dmuchany z mlekiem sojowym, 1 jajko w koszulce, 24 dag soku ananasowego lub z suszonych śliwek, zielona lub ziołowa herbata.Obiad:12-18 dag pulpety z chudej mielonej wołowiny, 2 kromki chleba esseńskiego, sałatka z sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, marchwi i ogórka, przyprawiona olejem z oliwek bądź sokiem cytrynowym, woda lub herbata ziołowa.Podwieczorek:wafle ryżowe z naturalną niskosłodzoną galaretką, zielona lub ziołowa herbata.Kolacjakifta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa.
zofijka