Jest to jedna z najbardziej popularnych i lubianych diet. Pozwala bez uczucia dużego głodu schudnąć około 2 kilogramów w ciągu dziesięciu dni. Produkty potrzebne do przyrządzenia posiłków są łatwo dostępne przez cały rok i niedrogie.
Potrawy są smaczne, a gotowanie ich nie jest czasochłonne i trudne. Do obiadów zalecane jest głównie chude mięso - kurczak i indyk bez skóry, cielęcina, także ryba. Dieta obfituje w tak potrzebne dla organizmu owoce, warzywa i nabiał. Oprócz pięciu posiłków należy wypijać dziennie około 1,5-2 litrów płynów (woda mineralna niegazowana, herbatki owocowe i zwykłe, soki bez cukru).
TRWA: 10 do 21 dni. ODCHUDZA: do 2 kg w ciągu dziesięciu dni.MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co 1-2 miesiące.POLECANA: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.NIEWSKAZANA DLA: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących. SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, D, E, z grupy B oraz błonnik.DZIENNA dawka kalorii: około 1000.
1 DZIEŃI śniadanie 248 kcal30 g makaronu nitki ze szklanką mleka 0,5%, średnia mandarynka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
II śniadanie 115 kcalMiseczka galaretki porzeczkowej (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 364 kcalPierś z kurczaka bez skóry gotowana w warzywach (150 g), ziemniaki gotowane (100 g) posypane koperkiem, gotowana marchew z groszkiem (100 g), szklanka bulionu z kurczaka.
Podwieczorek 96 kcalKoktajl z połowy szklanki mleka 0,5% (125 ml) z połową średniego banana (50 g).
Kolacja 203 kcalMus z kaszy manny z sokiem z malin, szklanka kawy zbożowej bez cukru. Mus z kaszy manny3 łyżki kaszy manny, 5 łyżek mleka 0,5%, 1/2 sztuki białka, wanilia.Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę, mieszając, ugotować. Białko ubić z wanilią, dodać do kaszy. Podawać zaraz po sporządzeniu, polać łyżką soku malinowego.
2 DZIEŃI śniadanie 252 kcal3 łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5%, 1/2 średniej gruszki, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie 96 kcalMrożony jogurt truskawkowy light (150 ml).
Obiad 357 kcalTalerz zupy (250 ml) pomidorowej czystej z makaronem (30 g - waga przed ugotowaniem), ryba gotowana w warzywach (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), surówka z cykorii z sokiem z cytryny (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Podwieczorek 105 kcal250 g melona, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 212 kcalDwie kanapki z chleba pełnoziarnistego posmarowane łyżeczką margaryny niskokalorycznej, z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami polędwicy z indyka (60 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
3 DZIEŃI śniadanie 248 kcal 3 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami ze szklanką mleka 0,5%, średnie kiwi, szklanka kawy zbożowej.
II śniadanie 90 kcalŚrednie jabłko pieczone z łyżeczką cukru, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 343 kcal Gulasz cielęcy (150 g), kasza gryczana gotowana (30 g - waga przed ugotowaniem), surówka z kapusty kiszonej (150 g), szklanka czystego barszczu czerwonego. Gulasz cielęcy130 g cielęciny bez kości, 1 łyżeczka oleju sojowego, 1 łyżeczka mąki pszennej.Mięso umyć, pokroić w kostkę, obrumienić bez tłuszczu, dodać wody. Mąkę połączyć z wodą i olejem, dodać do mięsa.
Podwieczorek 106 kcalNapój z warzyw mieszanych100 g marchwi, 150 g pomidora, 50 g selera korzeniowego, 50 g jabłka, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka natki. Warzywa i jabłko umyć, obrać i zmiksować. Połączyć z wodą i cukrem, dokładnie wymieszać i posypać natką.
Kolacja 210 kcalRyba w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego z łyżeczką tartego chrzanu, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
4 DZIEŃI śniadanie 248 kcal3 łyżki płatków owsianych ze szklanką mleka 0,5%, 1/2 średniej pomarańczy, szklanka herbaty bez cukru.
II śniadanie 97 kcalMiseczka budyniu waniliowego (150 ml).
Obiad 380 kcalTalerz krupniku (250 ml), pulpety z indyka (100 g), ziemniaki gotowane (100 g), sałata zielona z sokiem z cytryny (80 g), szklanka herbaty bez cukru. Pulpety z indyka100 g piersi z indyka, 50 g włoszczyzny bez kapusty, 10 g bułki czerstwej, 1 łyżka mleka 0,5%, 1 łyżeczka bułki tartej, 1/2 białka, natka.Oczyszczone warzywa opłukać, zalać gorącą wodą i ugotować wywar. Wyjąć je z wywaru i zetrzeć. Opłukaną pierś zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać białko ubite na pianę, tartą bułkę i starte warzywa, wymieszać, formować małe pulpety.
Pulpety włożyć do wrzącego wywaru, gotować bardzo wolno 15-20 minut. Podawać posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Podwieczorek 105 kcalSałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Sałatka owocowa50 g banana, 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki, 50 g pomarańczy, 1/4 łyżeczki wiórków kokosowych. Owoce obrać, pokroić na cząstki, dokładnie wymieszać i posypać wiórkami.
Kolacja 203 kcalZupa z soi, szklanka herbaty owocowej bez cukru. Zupa z soi50 g suchej soi, 30 g włoszczyzny bez kapusty, 100 g pomidora, 1 łyżeczka mąki pszennej, 50 g cebuli, sól.Włoszczyznę umyć i pokroić, ugotować. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć. Soję moczyć 12 godzin, przecedzić, wypłukać, ugotować w osolonej wodzie, zmielić. Połączyć z warzywami i zaprawić mąką.
5 DZIEŃI śniadanie 247 kcalJajecznica z dwóch jaj i cebuli na parze, kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana margaryną niskokaloryczną, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
II śniadanie 92 kcalDuże jabłko (200 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Obiad 359 kcalRyba pieczona z jabłkiem (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), surówka z cykorii mieszanej (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.Surówka z cykorii mieszanej30 g cykorii, 20 g ogórka kwaszonego, 10 g selera, 20 g jabłka, 1 łyżka posiekanego szczypioru, 1 łyżka majonezu light.Warzywa umyć. Selera obrać. Ogórka, jabłko i selera zetrzeć. Cykorię drobno posiekać. Warzywa wymieszać i doprawić majonezem, posypać szczypiorem.
Ryba pieczona z jabłkami100 g fileta z morszczuka, 100 g jabłka, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka oleju sojowego, sól, 1 łyżeczka zieleniny.Filet opłukać, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 20-30 minut. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć plastry jabłka, rybę, posolić i piec w piekarniku 30 minut. Posypać zieleniną.
Podwieczorek 107 kcalSerek wiejski light (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja 206 kcalZapiekanka z ryżu, szklanka kawy zbożowej.Zapiekanka z ryżu30 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem), 100 g jabłka, 1 białko, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru.
Ryż ugotować na sypko. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z białkiem i ryżem. Posłodzić i zapiekać 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polać jogurtem.
6 DZIEŃI śniadanie 247 kcalOmlet z dwóch białek na parze posmarowany dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
II śniadanie 95 kcalMały banan (100 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 350 kcalTalerz zupy krem z brokułów (250 ml), pierś z indyka gotowana bez skóry w warzywach (150 g), ryż brązowy gotowany (30 g - waga przed ugotowaniem), surówka z pomidora i cebuli (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru. Zupa krem z brokułów50 g włoszczyzny bez kapusty, 100 g brokułów, 5 łyżek mleka 0,5%, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżeczka masła, zielenina, sól. Włoszczyznę obrać i z brokułami umyć i pokroić, zalać wrzącą wodą, ugotować, przetrzeć. Sporządzić zawiesinę z mleka i mąki, podprawić zupę i zagotować. Przed podaniem dodać surowe masło i zieleninę.
Podwieczorek 107 kcalKoktajl z kefiru 2% (100 ml) i kiwi (100 g).
Kolacja 212 kcalTalerz zupy nic, szklanka kawy zbożowej bez cukru. Zupa nic1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, 2 łyżki cukru. Mleko zagotować. Ubić pianę z białka i kłaść łyżką kulki na gotujące się mleko. Pianki wyjmować na talerz. Żółtko utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, zalać pianki z białka.
7 DZIEŃI śniadanie 254 kcal3 łyżki ryżu ze szklanką mleka 0,5%, 1/2 średniego grejpfruta, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie 110 kcalSzklanka soku marchewkowego.
Obiad 362 kcalTalerz zupy jarzynowej (250 ml), ryba pieczona w folii (100 g), ziemniaki gotowane (100 g), szparagi gotowane (50 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Podwieczorek 98 kcalMiseczka kisielu truskawkowego (150 ml).
Kolacja 213 kcalKanapka z chleba mieszanego ze słonecznikiem, posmarowana 1/2 łyżeczki margaryny niskokalorycznej z dwoma listkami cykorii i pastą z jajka ze szczypiorkiem (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
8 DZIEŃI śniadanie 259 kcalKanapka z chleba pumpernikla posmarowana łyżeczką margaryny niskokalorycznej z serem białym, chudym (30 g) i miodem (15 g), szklanka mleka 0,5%.
II śniadanie 93 kcalTwarożek chudy 0% (150 g), woda mineralna.
Obiad 360 kcalKopytka, surówka z posiekanych rzodkiewek z łyżką jogurtu naturalnego bez cukru (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 119 kcal50 g jabłek suszonych, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 194 kcalKanapka z chleba razowego z soją i słonecznikiem posmarowana 1/2 łyżeczki margaryny niskokalorycznej, z liściem kapusty pekińskiej i plastrem sera żółtego (30 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
9 DZIEŃI śniadanie 251 kcalKanapka z chleba razowego z soją i słonecznikiem, posmarowana łyżeczką margaryny niskokalorycznej, z pastą z ryby i szczypiorku, papryka zielona (100 g), szklanka bawarki bez cukru z mlekiem 0,5% (100 ml). Pasta z ryby i szczypiorku100 g mintaja, 50 g cebuli, szczypior, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.Rybę ugotować i przetrzeć. Cebulę i szczypior posiekać i połączyć z rybą i oliwą, wymieszać.
II śniadanie 104 kcal150 g winogron, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 367 kcalTalerz zupy z dyni (250 ml), naleśniki z owocami, szklanka kawy zbożowej bez cukru. Zupa z dyni30 g włoszczyzny bez kapusty, 100 g dyni, 2 łyżki mleka 0,5%, 1 łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, zielenina, sok z cytryny. Włoszczyznę i dynię umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzątkiem, ugotować i przetrzeć. Z mleka, mąki i ...
nordoc-walking