Zupa z soczewicyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.180 g czerwonej soczewicy,1 lyzka oliwy lub sklarowanego masla,1 cebula,woda,sol, pieprz.Ta`Leya:2 zabki czosnku,1 lyzeczka oliwy lub sklarowanego masla,1 lyzeczka sproszkowanego kminku.1. Soczewice przebrac, a nastepnie wyplukac pod biezaca woda.2. Oliwe wlac do duzego garnka i postawic na srednim ogniu.3. Cebule drobno posiekac, przelozyc do garnka i podsmazyc na zloty kolor.4. Soczewice dodac do cebuli, wymieszac, a nastepnie zalac taka iloscia wody,aby zakryla soczewice na 3 cm powyzej jej poziomu. Doprowadzic do wrzenia,zmniejszyc ogien i czesciowo zakryc garnek. Gotowac, az soczewica bedziemiekka (ok. 30 min.). Stara soczewica wymaga dluzszego gotowania.5. Lyzka cedzakowa wyjac soczewice, pozostawiajac wywar w garnku. Zmiksowac soczewice i z powrotem przelozyc do garnka. Jesli potrzeba dodac wode, abyuzyskac konsystencje zupy kremowej.6. Przygotowac ta`leye. Czosnek drobno pokroic. Rozgrzac 1 lyzke oliwy lub masla na patelni. Dodac czosnek i lekko przyrumienic. Nastepnie dodac kminek,uwazajac aby go nie przypalic, wymieszac. Polaczyc z zupa, przyprawic sola,pieprzem i gotowac jeszcze przez 15-20 min. Zupe podawac goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 38.
mysteryplantasia