Piwowarstwo_domowe.pdf
(
2740 KB
)
Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t
.................................... 5
1.1.Podstawowy
..................................... 5
1.2.Zaawansowany
.................................... 7
Rozdział2.Składniki
.................................. 9
2.1.Woda
......................................... 9
2.2. Słód
......................................... 9
2.3.Chmiel
........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie
................................ 10
2.5. Inne
......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces
............................ 13
3.1. Składniki
....................................... 13
3.2.Próbajodowa
.................................... 14
3.3.Zacieranie
...................................... 14
3.4.Filtracja
....................................... 15
3.5.Gotowanie
...................................... 16
3.6.Chłodzenie
...................................... 16
3.7.Fermentacja
..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa
............................. 18
Rozdział4.Przepisy
................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji
............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji
............................... 21
Rozdział5.Słowniczek
................................. 23
5.1. Słowniczek
...................................... 23
Rozdział6.ródła
.................................... 25
6.1.Ksi¡»ki
........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe
................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy
............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku
............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku
................................ 27
7.2.Autorzy
....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria
...................... 29
A.1.Historia
....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria
......................... 29
A.3.Autorzy
....................................... 29
A.4.Grafiki
........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki
................... 31
B.1.Wst¦p
........................................ 31
B.2.Statusprawny
.................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks
.................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense
.................. 33
Spisrysunków
....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Plik z chomika:
FatumTech
Inne pliki z tego folderu:
Bonsai.zip
(27324 KB)
Beer magazine 2010-04-05.pdf
(26056 KB)
Piwowarstwo_domowe.pdf
(2740 KB)
Inne foldery tego chomika:
• Książki pomieszane
• Pakiety książek
Akwarystyka
Ekonomia
E-papieros
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin