Zestaw do miareczkowania - instrukcja.pdf
(
63 KB
)
Pobierz
QPrint
Zestaw do oznaczania kwasowoĻci (miareczkowania)
Aby zestaw speþniaþ swoja rolħ naleŇy biuretħ zamocowaę w statywie tak by byþa stabilna i
umoŇliwiony byþ odczyt. Trzeba teŇ zapewnię þatwy dostħp do kranika i manipulowanie nim.
Biureta powinna znajdowaę siħ na takiej wysokoĻci, aby pod niĢ swobodnie mieĻciþo siħ
naczynie do ktrego bħdziemy wkraplaę roztwr. MoŇna to np. zrobię tak jak na poniŇszym
schemacie:
1. SporzĢdzenie mianowanego roztworu wodorotlenku sodu o stħŇeniu 0,1 mol/dm
3
Najlepiej zrobię to w odpowiednio wycechowanej kolbie miarowej o pojemnoĻci 1 litra, ale
dla wiħkszoĻci domowych winiarzy jest ona nieosiĢgalna. NaleŇy zatem postaraę siħ o
szczelnĢ butelkħ o pojemnoĻci 1 litra z wĢskĢ szyjkĢ, ale takĢ by litr wychodziþ wþaĻnie w
tym przewħŇeniu Î chodzi o jak najmniejszy bþĢd przy odmierzaniu. Nastħpnie trzeba przy
pomocy cylindra miarowego lub dokþadnej wagi odmierzyę jak najdokþadniej 1 dm
3
wody
(moŇe byę z kranu), wlaę jĢ do przygotowanej butelki i niezmywalnym pisakiem zaznaczyę
poziom cieczy Î powinien wypadaę w szyjce butelki. Nastħpnie wodħ wylaę i do tak
wycechowanej butelki wsypaę odwaŇone 4,00 g NaOH. Na butelkħ naþoŇyę lejek. Woreczek z
wodorotlenkiem sodu rozciĢę noŇyczkami przy krawħdzi i wsypaę do butelki (na lejek).
Woreczek przepþukaę wodĢ odmineralizowanĢ (destylowanĢ) nad lejkiem i popþuczyny wlaę
do butelki. Nastħpnie do butelki wlaę wodħ odmineralizowanĢ do ok. đ objħtoĻci spþukujĢc
jak najdokþadniej caþy wodorotlenek z lejka do butelki. Zakrħcię butelkħ i wymieszaę aŇ do
caþkowitego rozpuszczenia wodorotlenku po czym uzupeþnię wodĢ odmineralizowanĢ do 1
litra (do cechy) i ponownie dokþadnie wymieszaę. Gotowy roztwr mianowany naleŇy
przechowywaę szczelnie zamkniħty w butelce z tworzywa sztucznego Î najlepiej PE.
2. Napeþnianie biurety
Napeþnię biuretħ roztworem NaOH tak by nie byþo w niej pħcherzykw powietrza ani pod
kranikiem, ani nad kranikiem. NapeþniajĢc biuretħ najlepiej jest najpierw odlaę sobie trochħ
r-ru wodorotlenku sodu do jakiegoĻ maþego naczynia z dziubkiem lub na biuretħ naþoŇyę
malutki lejek, a pod spd postawię naczynie, do ktrego zlejemy nadmiar roztworu. Ustawię
poziom roztworu w biurecie na á0Ñ.
3. Wykonanie oznaczenia
Pobraę przy pomocy pipety 5 lub 10 cm
3
badanego materiaþu (soku, moszczu lub wina) i wlaę
do naczynia szklanego najlepiej kolby stoŇkowej lub zlewki, ale moŇe byę teŇ szeroka
szklanka. MniejszĢ iloĻę pobieramy gdy spodziewamy siħ wysokiej kwasowoĻci np. sok
porzeczkowy. Prbkħ rozcieıczyę wodĢ odmineralizowanĢ do ok. 100 cm
3
. Do takiego
roztworu dodaę 1-3 kropli bþħkitu bromotymolowego Î przypadku jasnych roztworw mniej,
w przypadku czerwonych wiħcej.
Sprawdzię czy w biurecie jest poziom á0Ñ Î ewentualnie skorygowaę. Na stþ pod biuretħ
poþoŇyę biaþĢ kartkħ. Naczynie z rozcieıczonĢ prbkĢ chwycię do prawej rħki, wþoŇyę pod
biuretħ i mieszaę ruchem okrħŇnym. LewĢ rħkĢ objĢę kranik i rozpoczĢę wkraplanie roztworu
z biurety do naczynia stale mieszajĢc. Kiedy roztwr w naczyniu zacznie zmieniaę barwħ na
zielonĢ lub niebiesko-zielonĢ naleŇy roztwr wkraplaę z biurety wkraplaę bardzo wolno.
Miareczkowanie zakoıczyę kiedy barwa roztworu w naczyniu zmieni siħ na intensywnie
niebieskĢ i utrzymuje siħ przez kilkadziesiĢt sekund.
JeĻli jedna objħtoĻę biurety nie wystarczy do miareczkowania prbki naleŇy biuretħ napeþnię
ponownie wg pkt 2.
Jako wynik miareczkowania naleŇy odczytaę (ewentualnie zsumowaę) objħtoĻę zuŇytego
0,1 molowego roztworu NaOH.
4. Obliczenie kwasowoĻci
W zaleŇnoĻci od uŇytych owocw kwasowoĻę obliczamy jako:
a) kwas winowy (winogrona)
oo
= [g/l]
7
b) kwas jabþkowy (owoce ziarnkowe i pestkowe Î jabþka, gruszki, wiĻnie, brzoskwinie i in.)
oo
= [g/l]
6
c) kwas cytrynowy (owoce jagodowe Î porzeczki, jagody i in.)
oo
= [g/l]
6
4
o
[cm
3
]
ņeby pomiar byþ wiarygodny naleŇy miareczkowanie powtrzyę jeszcze co najmniej raz,
a uzyskane wyniki powinny byę do siebie bardzo zbliŇone.
5. Czyszczenie i konserwacja
Po skoıczonym miareczkowaniu biuretħ naleŇy dokþadnie wypþukaę wodĢ odmineralizowanĢ
zwracajĢc szczeglnĢ uwagħ na czystoĻę szlifu. Przed kaŇdym miareczkowaniem trzeba
sprawdzię szczelnoĻę kranika i þatwoĻę obracania. W razie potrzeby szlif nasmarowaę
niewielkĢ iloĻciĢ smaru silikonowego.
Plik z chomika:
janmod
Inne pliki z tego folderu:
Bosak-Wino i turystyka.pdf
(132 KB)
konwent.pdf
(1227 KB)
leaflet_pl.pdf
(564 KB)
numer_1-WINIARZ POLSKI.pdf
(2308 KB)
numer_2-WINIARZ POLSKI.pdf
(1916 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
!!Polecam Sacred-texts DVD-ROM
!BOOKS_DE
▣ Nieziemska podróż Ziemi
►WINIARSTWO
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin