Złoty kwiat
Składniki na 4 porcje:
4 jaja
10 dag chudej wieprzowiny
8-10 średniej wielkości pieczarek
pęczek dymki
łyżka sosu sojowego
3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY
5 łyżek oleju
pół łyżki wódki
łyżeczka oleju sezamowego
cukier, sól
Jajka wbij do miseczki, bardzo dokładnie roztrzep z solą i odstaw na kilka minut. Lekko zmrożone mięso pokrój w cienkie paski, a umyte, osuszone pieczarki i cebulę potnij na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej połowę oleju, wlej jajka, a gdy zaczną się ścinać - kilka razy wymieszaj i przełóż na talerz. Teraz rozgrzej na patelni resztę oleju, wrzuć pieczarki i podsmaż je na silnym ogniu, stale mieszając przez 2-3 minuty, po czym dodaj mięso i cebulę. Całość nadal mieszając podsmaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie wlej sos sojowy, bulion, dodaj cukier i - ciągle trzymając na ogniu - dodaj wódkę i olej sezamowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj, dodaj jajecznicę i podgrzej.
Podawaj prosto z patelni, najlepiej z ryżem.
onzdzichu