1200 kalorii.pdf

(33 KB) Pobierz
376743150 UNPDF
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Dieta 1200 kalorii
Jak sama nazwa wskazuje dostarcza dziennie 1200 kcal (a wiêc poni¿ej dziennego zapotrzebowania).
Sekret tej diety to spo¿ywanie niedu¿ych porcji, jedzonych piêæ razy w ci±gu dnia, co trzy godziny o tej
samej porze, co pozwala na oszukanie głodu.
Jak sama nazwa wskazuje dostarcza dziennie 1200 kcal (a wiêc poni¿ej dziennego zapotrzebowania).
Sekret tej diety to spo¿ywanie niedu¿ych porcji, jedzonych piêæ razy w ci±gu dnia, co trzy godziny o tej
samej porze, co pozwala na oszukanie głodu.Dania zawieraj± odpowiedni± ilo¶æ pełnowarto¶ciowego
białka i minerałów. Stosuj±c dietê, mo¿na piæ bez ograniczeñ nie gazowan± wodê mineraln±, najlepiej
jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Je¶li
stosujemy dietê dłu¿ej ni¿ tydzieñ, w kolejnych tygodniach powinno siê zast±piæ posiłki miêsne rybnymi.
Ryby powinny byæ spo¿ywane 3-4 razy w tygodniu. Maj± wiele pełnowarto¶ciowego białka oraz korzystne
dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kcal nie powinna byæ stosowana dłu¿ej
ni¿ 1 miesi±c, mo¿na j± powtórzyæ dopiero po 2-3 miesi±cach.
Przykład - dieta 1200 kcal:
I ¶niadanie:
Do wyboru
1. 2 kromki razowego chleba ¿ytniego: jedna posmarowana nisko słodzonym d¿emem, druga z
plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewk±, groszkiem i odrobin± jogurtu 0%
tłuszczu.
2. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 ły¿kami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2
plasterkami polêdwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
3. 2 kromki razowego chleba ¿ytniego, 50 g tuñczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z
kiszonych ogórków i cebuli.
4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej
szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka.
5. 2 kromki chleba ¿ytniego z niskosłodzonym d¿emem truskawkowym, banan 200 g kefiru.
6. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrêbami pszennymi, kromka razowego chleba ¿ytniego z plasterkiem
szynki drobiowej, pomidor.
7. Omlet na parze z 2 jajek, ły¿ki m±ki i mleka z 2 kromkami ¿ytniego chleba razowego 100 g sałatki z
pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.
II ¶niadanie:
Do wyboru
1. 20 g serka czosnkowego o zawarto¶ci do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
2. Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
3. 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 ły¿kami otrêbów pszennych, 2 mandarynki.
4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej.
5. 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekiñskiej, kukurydzy i pomidora.
6. Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twaro¿ku, jabłko.
7. 150 g kefiru 0% tł. z 2 ły¿kami otr±b pszennych, grejpfrut.
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:43
376743150.002.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Obiad:
Do wyboru
1. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polêdwicy z ruszt, 3
ły¿ki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z
wody z odrobin± masła.
2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzn± i odrobin± mleka 1,5%, tł. 100 g indyka
pieczonego w folii z brzoskwini± i rodzynkami, 2 ¶rednie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i
marchwi.
3. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g goł±bków z miêsa z indyka, ry¿u, kapusty i
koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
4. Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g
gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobin± cukru, sokiem z cytryny, natk± pietruszki.
5. Talerz zupy pomidorowej z 2 ły¿kami makaronu gotowan± na włoszczy¼nie, zabielanej mlekiem, 100 g
dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki
z kapusty pekiñskiej, kukurydzy i pomarañczy.
6. Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczy¼nie i zabielanej odrobin± mleka, 200 g cielêciny duszonej
z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek.
7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczy¼nie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g
ciemnego ry¿u, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
1. Szklanka kefiru, kiwi.
2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
3. Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
4. 100 g jabłka tartego z marchewk±, pomarañcza.
5. 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 ły¿kami płatków owsianych.
6. Jogurt.
7. Szklanka soku pomarañczowego.
Kolacja:
1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g
surówki z czerwonej kapusty z cebul± i odrobin± oliwy z oliwek.
2. 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy,
mandarynka.
3. 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki ¶ledziowej (gotowany ziemniak, ¶led¼ w oleju, cebula,
zielony groszek, odrobina jogurtu).
4. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba ¿ytniego, kiwi.
5. 200 g ry¿u zapiekanego z warzywami, ¿ółtym serem i groszkiem konserwowym.
6. 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
7. Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wêdzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:43
376743150.003.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
oliwy z oliwekmateriały wykoñczenia wnêtrz.
FitnessClub.pl
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:43
376743150.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin