Sałatka makaronowo-serowa.pdf

(57 KB) Pobierz
36430280 UNPDF
Sałatka makaronowo-serowa
Składniki
15 dag drobnego makaronu (np. muszelek) 20 dag sera
edamskiego lub goudy 15 dag kiełbasy szynkowej lub ogonówki 2
czerwone cebule strąk zielonej papryki 3 pomidory 2 jaja na
twardo 3-4 ogórki konserwowe 10-12 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów pęczek natki. Sos: 4 łyżki octu winnego 6 łyżek
oliwy łyżka musztardy cukier, pieprz
Sposób przyrządzania
Kapary włożyć na 10 min do szklanki z przegotowaną zimną wodą, następnie osączyć.
Makaron ugotować al dente (na półtwardo), opłukać zimną wodą, osączyć. Kiełbasę lub
ogonówkę pokroić w ćwierćplasterki, ser - w słupki, cebulę - w piórka, paprykę - w paski,
pomidory - na cząstki, ogórki - w półplasterki, a jaja - w kostkę. Wymieszać w salaterce z
kaparami, oliwkami i posiekaną natką. Z podanych składników przyrządzić sos, polać
nim sałatkę i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.
 
36430280.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin