Faszerowane roladki drobiowe
sól 1 szczypta
jajka 1 szt
przyprawa do kurczaka 2-3 szczpty według uznania
galeo GRILL przyprawa ognista 2-3 szczpty według uznania
mięso mielone drobiowe 50 dag
filet z kurczaka 2 szt
pieprz czarny 1 szczypta
Filety z kurczaka (podwójne) myjemy, dobrze osuszamy.
Dzielimy filety by wyszły nam cztery pojedyncze piersi.
Obsypujemy przyprawą do kurczaka, dobrze solimy, pieprzymy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na min 3 godziny.
Mięso mielone przyprawiamy dobrze ognistą przyprawą do Grilla firmy Galeo, wbijamy jajko, dobrze wyrabiamy.
Wyjmujemy filety, każdy rozbijamy trochę jak na kotlety. Dzielimy mielone na 4 porcje, do każdego fileta wkładamy mięso, zawijamy i spinamy długą wykałaczką (ja używam patyczków do szaszłyków).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok 180 stopni około 30-40 minut.
Tak przygotowane roladki mogą być jako danie główne lub wędlina do pieczywa.
pracownia27