Węża pączki.doc

(413 KB) Pobierz
Węża pączki

Węża pączki

składniki

·         8 żółtek

·         4 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         10 dag drożdży

·         10 dag masła

·         1 szklanka ciepłego mleka

·         2 kg smalcu

·         wódka lub spirytus

·         powidła lub konfitury

Sposób przygotowania

  1. Robimy zaczyn:
  2. Ucieramy drożdże z 1 szklanką mąki, pół szklanką mleka, trochę cukru przykrywamy i odstawiamy na jakieś 25 minut.
  3. Za ten czas topimy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ubijamy na ogienku żółtka z cukrem.
  5. Masło, resztę mleka, żółtka, cukier waniliowy i mąkę i trochę wódki mieszamy z zaczynem i wyrabiamy.
  6. Można dodawać mąki gdy się ciasto za bardzo leje.
  7. Zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
  8. Lepimy kulki (optaczać mozna ręcę w mące) i nadziewamy konfiturami.
  9. Lekko podrośnięte smażymy na wrzącym smalcu w głębokim garnku aż będą rumiane z obydwu stron.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin