Przepisy na popularne nalewki.doc

(32 KB) Pobierz

Przepisy na popularne nalewki

 

Nalewka malinowa

Świeże i czyste maliny wsypu-jemy do butli, zalewając je 70% spirytusem, tak by były tylko przykryte. Pozostawiamy na słońcu przez 3-4 dni.

Następnie należy zlać spirytus i zaprawić nalewkę, dodając na każde 0,5 l płynu – 0,25 l wody i 18 dag (rozpuszczonego wcześniej w gorącej wodzie) cukru.

W niewielkich ilościach będzie to doskonałe lekarstwo na przeziębienie.

 

Jałowcówka korzenna

Odmierzamy 50 g jagód jałowca, 2 g ziela angielskiego,1,6 g mielonego cynamonu, 2 g skórki pomarańczowej, 3 g korzenia arcydzięgla, wsypujemy do słoika i zalewamy 1 l spirytusu. Przez 2 tygodnie macerujemy, czyli pozwalamy na wzajemne przeniknięcie się zapachów i smaków wymieszanych składników. Po tym okresie przecedzamy nalewkę, np. przez filtr do kawy, a następnie dodajemy 100 g cukru

i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Jeżeli będzie to konieczne, ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować kilka miesięcy. Spożywamy po kieliszeczku w razie niestrawności i przy przeziębieniach.

 

Nalewka miętowa

Do szklanego słoja włożyć

skórkę z cytryny, kilka gałązek

mięty,dodać 0,5 litraspirytusu

i 0,5 litra przegotowanej, osło-

dzonej wody. Odstawić mini-

mum na 4 tygodnie, po czym

przecedzić. Nalewka łagodzi

problemy trawienne.

 

Nalewka orzechowa

Doszklanegonaczyniawsypać

pół szklanki niedojrzałych,po-

krojonychorzechówwłoskich

(z zielonymi łupinami), zale-

wając 0,4 litra 70-procento-

wego spirytusu. Po 14 dniach

przecedzić i przelać do bute-

lek.

Stosować około 1 ml na-

lewki rozcieńczonejwniewiel-

kiej ilości wody przy zatru-

ciach pokarmowych.

a Arcydzięglowe wino lecz-

nicze

40 g rozdrobnionego korzenia

arcydzięgla, 20 g liści melisy,

35 g mielonego cynamonu za-

lać 3/4 litra wina gronowego.

Macerować przez 21 dni,

po czym przecedzić i przelać

do ciemnych butelek.Używać

raz dziennie po małym kie-

liszku przy nerwicach, zabu-

rzeniach trawienia, nadmier-

nej fermentacji w jelitach,

wzdęciach.

 

Jałowcówka

Zmiażdżyć 20 dag jagód ja-

łowca iwsypać do słoja. Zalać

1 litrem wódki. Po dwóch ty-

godniach odcedzić wódkę

od jałowca i dodać syrop, spo-

rządzony z 0,1 litra wody, 10

dag cukru i 0,1 litra spirytusu.

Po dwóch-trzech dniach zlać

nalewkę do butelek.

Można ją spożywaćpokilku

miesiącach, ale najsmaczniej-

sza jestdopieroporoku.Stoso-

wać po małym kieliszku

przy kłopotach z trawieniem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin