Galaretki z ryb.pdf
(
75 KB
)
Pobierz
34420075 UNPDF
Galaretki z ryb
Składniki
50 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 2 marchewki, pietruszka,
po kawałku selera i pora, cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, 4
łyżki groszku konserwowego, 2 białka do sklarowania galarety, 1
dag żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
vegeta, pieprz, sól, zielenina do dekoracji
Sposób przyrządzania
Warzywa umyć, oczyścić. Z włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować 2-2,5 szklanki
wywaru. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać rybę i gotować na małym ogniu
jeszcze ok. 20 minut. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wywar przecedzić i
jeśli zostało go mniej niż 0,5 l, dodać przegotowanej wody i przyprawić. Rozprowadzić
napęczniałą żelatynę gorącym wywarem. Jeśli zostało go mniej niż dwie szklanki, dodać
nieco przegotowanej wody. Do przestudzonego wywaru dodać białka, ubić trzepaczką,
zagotować. Odstawić na 20 minut, po czym zdjąć pianę i przecedzić przez gazę lub gęste
sito. Rybę pokroić w dwucentymetrowe paseczki, a z marchwi wykroić dekoracyjne formy.
Jaja obrać, pokroić na cząstki. Przygotować 8 filiżanek. Na dno każdej z nich wlać po
łyżce gęstniejącej galarety. Gdy zastygnie, ułożyć kawałeczki ryby, marchew, jaja i
groszek. Zalać resztą galarety, zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek maczać filiżanki
w gorącej wodzie, podważać galaretki nożem i wyjmować, przewracając filiżanki do góry
dnem. Udekorować zieleniną, podawać z pieczywem i ostrym sosem, np. chrzanowym.
Plik z chomika:
miszczkurde
Inne pliki z tego folderu:
Pomysy na dania z cebul i czosnkiem.pdf
(9114 KB)
101 przepisów z jajek-biblioteczka poradnika domowego.pdf
(21825 KB)
80 przepisów na specjalne okazje.pdf
(5908 KB)
Akademia Kurta Schllera Kuchnia Włoska.pdf
(3768 KB)
Barszcz chrzanowy.pdf
(43 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chwila dla Ciebie
JPEG PL
Kasia
Książki kucharskie, Przepisy ENG
Lubię gotować
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin