Flamandzka zupa z drobiu.pdf

(30 KB) Pobierz
4243955 UNPDF
Flamandzka zupa z drobiu
Składniki:
kura o wadze około 1.5 kg
25 dag mięsa rosołowego
łodyga selera naciowego
2 pory
marchew
2 żółtka
150 ml śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurę i mięso umyć. Kurę podzielić na 4 części, razem z podrobami i mięsem zalać wodą.
Zagotować, zebrać powstałą pianę. Seler naciowy oczyścić z włókien, drobno posiekać.
Jasne części porów umyć, poszatkować. Obraną marchew przekroić wzdłuż na cztery
części. Do gotującego się mięsa dodać warzywa, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu
przez 2 godziny. Wyjąć mięso i kurę. Mięso drobiowe oddzielić od kości, zdjąć skórę,
pokroić na małe kawałki. Bulion przecedzić, gotować w odkrytym garnku, aż zostanie 1
litr płynu. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać do bulionu razem z kawałkami mięsa z
kury i mocno podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 715 kcal
Czas przygotowania: 120 minut
4243955.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin