Literatura z badań operacyjnych (wybrane pozycje literatury)
1. Pr. zbiorowa pod red. Ignasiaka Edmunda – Badania operacyjne – PWE, Warszawa 2001
2. Jedrzejczyk Zbigniew, Kukuła Karol, Skrzypek Jerzy, Walkosz Anna – Badania operacyjne w przykładach i zadaniach, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002
3. pr. Zbiorowa pod red. Szapiro Tomasza – Decyzje menedżerskie z EXCELEM, PWE, Warszawa 2000
4. Krawczyk Stanisław –Badania operacyjne dla menedżerów – Wydawnictwo AE im Oskara Lanego we Wrocławiu 1996
5. Siwak Tadeusz – Badania operacyjne dla inżynierów zarządzania; Wydawnictwa AGH Kraków 1998
6. Trzaskalik Tadeusz – Badania operacyjne z komputerem, Łódź 1997
7. Ostatni Aleksander – Programowanie i modelowanie matematyczne w EXCELU Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, Białystok 2004
8. Pr. zbiorowa pod red. Zajchowska- Lipiec Marianna – Wspomaganie procesów decyzyjnych T. III – Wydawnictwo C.H. Beck Warszawa 2003
Badania operacyjne zestaw zadań 1
Sformułuj modele matematyczne następujących zagadnień programowania liniowego
1. Gospodarstwo rolne prowadzi hodowlę bydła rogatego. Zwierzętom należy w pożywieniu dostarczyć m.in. składnika odżywczego A w ilości, co najmniej 60 jedn., zawartego w produktach P1 i P2 służących jako pasza. Produkty P1 i P2 zawierają także pewne ilości składników B i C. Ze względu na szkodliwe działanie tych składników zwierzęta powinny je otrzymywać w ograniczonych ilościach: składnika B co najwyżej 40 jedn., a składnika C co najwyżej 36 jedn. Zawartość interesujących nas składników w poszczególnych produktach oraz ceny produktów podano w tabeli:
Składniki
Zawartość składnika w jedn. produktu
P1
P2
A
3
B
10
4
C
6
9
Ceny produktów (zł)
18
Wiedząc ponadto, że w diecie powinno się znaleźć, co najmniej 10 jedn. produktu P1 zbudować model matematyczny powyższego problemu decyzyjnego
2. W gospodarstwie hodowlanym sporządzana jest mieszanka paszowa dla trzody chlewnej, z dwóch produktów: P1 i P2. Mieszanka paszowa ma dostarczyć trzodzie chlewnej pewnych składników odżywczych: S1, S2, S3 w ilościach nie mniejszych niż ustalone minima. Zawartość składników odżywczych w jednostce poszczególnych produktów, ceny produktów a także minimalne ilości składników podano w tabeli:
Zawartość składnika w 1 kg produktu
Minimalna ilość składnika
S1
27
S2
8
32
S3
12
36
Cena (w zł)
a. W jakiej ilości należy kupić produkty P1 i P2, aby dostarczyć trzodzie chlewnej wymaganych składników odżywczych i aby koszt był minimalny
3. Przedsiębiorstwo produkuje dwa wyroby: W1 i W2. Ograniczeniem w procesie produkcji są zapasy trzech surowców: S1, S2, S3. W tablicy podano jednostkowe nakłady surowców na produkcję wyrobów, zapasy surowców oraz ceny wyrobów.
Surowce
Zużycie surowca w kg na 1 szt. wyrobu
Zapas surowca
W1
W2
2
1
1000
2400
1,5
0
600
Cena w zł
30
20
Ustalić rozmiary produkcji wyrobów W1 i W2, które gwarantują maksymalny przychód z ich sprzedaży przy istniejących zapasach surowców.
4. Zakład dziewiarski wyspecjalizował się w produkcji dwóch wyrobów wełnianych: W1 i W2. Wąskim gardłem procesu produkcji są maszyny typu r1 i r2. W tabeli podano normy pracy maszyn przy produkcji wyrobów W1 i W2 oraz ich zdolności produkcyjne.
Maszyny
Czas pracy maszyn
(w godz.) na jednostkę wyrobu
Dopuszczalny czas pracy
maszyn w ciągu dnia
r1
r2
Ustalić plan produkcji zapewniający maksymalny łączny przychód ze sprzedaży. Ceny zbytu: W1 – 50 zł, W2 – 75 zł, z tym że uwarunkowania rynkowe dyktują, aby ilość produktu W1 była 2,5 razy większa od ilości produktu W2. Oblicz maksymalny przychód.
5. Dyrekcja przedsiębiorstwa rozważa podjęcie produkcji trzech nowych wyrobów: W1, W2, W3. O ewentualnym ograniczeniu produkcji tych wyrobów stanowią zapasy dwóch surowców: S1 i S2. Miesięczne limity surowców wynoszą: S1 – 3600 kg, S2 – 4800 kg. Normy zużycia ...
patryk.zielinski17