Sznycle szwajcarskie.rtf

(5 KB) Pobierz
Sznycle szwajcarskie

Sznycle szwajcarskie

 

Składniki na 4 porcje:

8 cienkich eskalopek cielęcych

4 plasterki gotowanej szynki

4 plastry żółtego sera

jajo

3 łki masła

2 łki oliwy z oliwek

po 3 łki mąki i bułki tartej

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Eskalopki zbij tłuczkiem tak, by były mniej więcej tej samej wielkości, po czym wszystkie oprósz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa połóż teraz plasterek szynki i plasterek sera, nakryj drugim kawałkiem. Obtaczaj kolejno: w mące, jaju i bułce tartej.

 

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, smaż eskalopki na niezbyt dużym ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Kotlety powinny być dobrze wysmażone i zrumienione z wierzchu.

 

Podawaj z ziemniakami pieczonymi i surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin