Cielęcina po śródziemnomorsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Cielêcina po œródziemnomorsku

Cielęcina po śdziemnomorsku

 

Składniki:

60 dag cielęciny bez kości

2 łki oliwy

łka mąki

1/3 szklanki białego wytrawnego wina

2 zielone papryki

4 pomidory (mogą być mrożone)

mała ostra papryczka chili

5 ząbków czosnku

kilkanaście zielonych oliwek bez pestek

l

pieprz

 

Mięso pokrój w dużą kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę i lekko zrumień. Oprósz mą, wymieszaj i zalej winem połączonym z taką samą ilością wody.

 

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pestki, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Czosnek przepuść przez praskę.

 

Przygotowane warzywa wraz z przyprawami, czosnkiem i oliwkami dodaj do mięsa. Duś je pod przykryciem około 90 minut, od czasu do czasu mieszaj. Podawaj z kluseczkami lub pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin