Blok czekoladowy.doc

(25 KB) Pobierz

Blok czekoladowy

 


2 - 3 łyżki kakao

0.5 szk. wody

1 cukier waniliowy

0.5 szk. cukru

1 kostka palmy

bakalie wg uznania

2 paczki herbatników (Pettit Beurre)

3 szk. mleka w proszku (nie może być granulowane!)

 

 

Tłuszcz, cukier, wodę, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemności ok. 2 - 2.5 l. Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 3 min.

(cały czas mieszając bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.
Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa. Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


 

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin