JAK HODOWAĆ GRZYBKA I PRZYGOTOWAĆ KEFIR.txt

(3 KB) Pobierz
Jak hodować grzybka i przygotowywać zdrowotny kefir

Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłšcznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne sš tylko:
1. Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)  tu możesz KUPIĆ GRZYBKA;
2. Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
3. Szklany słoik lub pojemnik z oddychajšcym wieczkiem (może być gaza, ciereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
4. Niemetalowe sitko;
5. Niemetalowa łyżka.

ZASADY HODOWLI

1. Grzybka przepłucz zimnš bieżšcš wodš na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklankš nieprzegotowanego mleka (jeli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
3. Słoik lub naczynie przykrywamy gazš lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
4. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
5. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikowš lub drewnianš łyżkš i przeced przez plastikowe sitko  napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w cišgu kolejnej doby).
6. Grzybka przepłucz zimnš bieżšcš wodš na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
7. Ponownie umieć grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
8. itd.

UWAGI:

Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).

Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!

Mleko kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite sš wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone prosto od krowy).

Kurację zaczynamy od picia małych iloci kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będš układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek kefiru uniknšć można czasem występujšcej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na poczštku stosowania kuracji.

Kuracja ma trwać 20 dni, po których następuje 10-cio dniowa przerwa. Kurację powtarzamy nawet przez 5-6 m-cy.

W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi zwišzane z hodowlš, choć nie pijemy kefiru.

Podczas hodowli grzybek ronie i zwiększa swojš objętoć, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe iloci napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami (kulinarnymi czy kosmetycznymi).

Zalewajšc większš iloć grzybka mniejszš ilociš mleka skracamy czas produkcji napoju (np. po 8h  zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny do kefiru lub kwanego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka na 24 h). Jeli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymujšc dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardzo kwany.

Grzybka można mrozić lub suszyć, jeli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.
http://grzybektybetanski.pl/
Zgłoś jeśli naruszono regulamin