Babka Zeberka.doc

(23 KB) Pobierz
Babka Zeberka

BABKA  ZEBERKA

 

Składniki:

Ciasto:

·       5 jajek

·       1 ½ szklanki cukru

·       2 ½ szklanki mąki pszennej

·       3 łyżki proszku do pieczenia

·       1 szklanka oleju

·       1 szklanka wody mineralnej niegazowanej

Ponadto:

·      3 łyżki kakao

·      3 łyżki mąki pszennej

 

Do dekoracji:

·      cukier puder

 

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę mineralną. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę pszenną.

Do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (40x10 cm) wlewać na przemian po ok. 3 łyżki ciasta kakaowego i po ok. 3 łyżki ciasta białego.

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin