Żeberka w stylu Honey duszone w sosie ze śliwek kalifornijskich i gryczanego miodu zostały przygotowane z:
Żeberka duszone w sosie ze śliwek kalifornijskich i gryczanego miodu - fot. TVN Warszawa
-żeberek wieprzowych - 300gMarynata:-2 łyżki oleju roślinnego-2 łyżki sosu sojowego jasnego-ząbek czosnku-pieprz młotkowanyZamarynowane przez minimum godzinę żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut.Sos śliwkowy:-25-30 dag suszonych śliwek (bez pestek)-3-4 ząbki czosnku-1 szklanka wytrawnego wina-sól i pieprz młotkowany-3 łyżki miodu gryczanego-50ml octu balsamicznego-20g ciemnego sosu pieczeniowego-świeży majeranekŚliwki należy przesmażyć na patelni, dodać miód, a po chwili dodać ocet balsamiczny i czerwone wino. To wszystko należy gotować do momentu, aż śliwki zmiękną. Następnie dodać sos pieczeniowy doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i świeżym majerankiem.Naleśniki z pomarańczowym sosem z łatwością przygotujecie z:
Naleśniki z pomarańczowym sosem - fot. TVN Warszawa
Ciasto:-100g mąki pszennej-szczypta soli-1 łyżka cukru-2 jajka-1 łyżka oleju roślinnego-300ml mleka-olej roślinny do smażeniaSos:-100g masła śmietankowego-100g cukru-2 pomarańcze-100ml soku pomarańczowego-1 łyżka skórki z cytryny-laska cynamonu-4 łyżki likieru pomarańczowego-gałązka świeżej miętyAby przygotować ciasto naleśnikowe należy przesiać mąkę z solą, wsypać do miksera. Dodać cukier, jajka, wlać mleko i olej roślinny. Na koniec - mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.Naleśniki należy smażyć na silnie rozgrzanej patelni. Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, obsuszyć, obrać ze skórki i powycinać cząstki. Na patelni musimy rozgrzać masło z brązowym cukrem. Gotować, dopóki cukier nie zacznie się karmelizować. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i cytrynową, oraz laskę cynamonu. To wszystko trzeba gotować do momentu otrzymania gęstego zawiesistego sosu. Naleśniki wyłożyć na patelnie z sosem, by się dokładnie nim pokryły, następnie wyłożyć na talerz, udekorować filetami pomarańczy, bitą śmietaną i świeżą miętą.Jabłka karmelizowane w miodzie z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową to szybki i słodki deser, jaki z łatwością przyrządzimy z:
Jabłka karmelizowane w miodzie z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową - fot. TVN Warszawa
-2 jabłek-2 łyżek miody naturalnego-2 łyżek cukru brązowego-1 laski cynamonuJabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić cukier brązowy - dodać miód i całość rozgrzać. Wrzucić pokrojone jabłka i laskę cynamonu, dusić je razem 3-4 minuty.Do kremu mascarpone potrzebujemy:-80g sera mascarpone-2 łyżek śmietany 30%-1 łyżeczki cukru waniliowegoSer mascarpone trzeba wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy. Odstawić w chłodne miejsce.Kruszonka: - 4 łyżki mąki- 2 łyżki masła- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki jasnego sezamu-2 łyżki orzechów włoskich-2 łyżki płatków migdałowychSkładniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie wysypać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.Na talerz wykładamy serek, na niego jabłka wraz z sosem z duszenia, całość dekorujemy bitą śmietaną, kruszonką i miętą.Zapraszamy do odkrywania miodowych smaków w kuchni, we wszystkich możliwych potrawach!
tatanka.com