Cud, miód i...Krystian.doc

(52 KB) Pobierz

Żeberka w stylu Honey duszone w  sosie ze śliwek kalifornijskich i gryczanego miodu zostały przygotowane z:

http://m.onet.pl/_m/a0cc79525d3c1d2f83525ed68f0b1934,27,1.jpg

Żeberka duszone w sosie ze śliwek kalifornijskich i gryczanego miodu - fot. TVN Warszawa


-żeberek wieprzowych - 300g


Marynata:
-2 łyżki oleju roślinnego
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-ząbek czosnku
-pieprz młotkowany


Zamarynowane przez minimum godzinę żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut.


Sos śliwkowy:
-25-30 dag suszonych śliwek (bez pestek)
-3-4 ząbki czosnku
-1 szklanka wytrawnego wina
-sól i pieprz młotkowany
-3 łyżki miodu gryczanego
-50ml octu balsamicznego
-20g ciemnego sosu pieczeniowego
-świeży majeranek

Śliwki należy przesmażyć na patelni, dodać miód, a po chwili dodać ocet balsamiczny i czerwone wino. To wszystko należy gotować do momentu, aż śliwki zmiękną. Następnie dodać sos pieczeniowy doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i świeżym majerankiem.


Naleśniki z pomarańczowym sosem z łatwością przygotujecie z:

http://m.onet.pl/_m/6edd4951811514f1e3b64a0660a7f8b0,27,1.jpg

Naleśniki z pomarańczowym sosem - fot. TVN Warszawa



Ciasto:
-100g mąki pszennej
-szczypta soli
-1 łyżka cukru
-2 jajka
-1 łyżka oleju roślinnego
-300ml mleka
-olej roślinny do smażenia


Sos:
-100g masła śmietankowego
-100g cukru
-2 pomarańcze
-100ml soku pomarańczowego
-1 łyżka skórki z cytryny
-laska cynamonu
-4 łyżki likieru pomarańczowego
-gałązka świeżej mięty


Aby przygotować ciasto naleśnikowe należy przesiać mąkę z solą, wsypać do miksera. Dodać cukier, jajka, wlać mleko i olej roślinny. Na koniec - mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Naleśniki należy smażyć na silnie rozgrzanej patelni. Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, obsuszyć, obrać ze skórki i powycinać cząstki. Na patelni musimy rozgrzać masło z brązowym cukrem. Gotować, dopóki cukier nie zacznie się karmelizować. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i cytrynową, oraz laskę cynamonu.
To wszystko trzeba gotować do momentu otrzymania gęstego zawiesistego sosu. Naleśniki wyłożyć na patelnie z sosem, by się dokładnie nim pokryły, następnie wyłożyć na talerz, udekorować filetami pomarańczy, bitą śmietaną i świeżą miętą.


Jabłka karmelizowane w miodzie z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową to szybki i słodki deser, jaki z łatwością przyrządzimy z:

http://m.onet.pl/_m/a99c02fe2ed2083fefd309d456161b44,27,1.jpg

Jabłka karmelizowane w miodzie z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową - fot. TVN Warszawa



-2 jabłek
-2 łyżek miody naturalnego
-2 łyżek cukru brązowego
-1 laski cynamonu


Jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić cukier brązowy - dodać miód i całość rozgrzać. Wrzucić pokrojone jabłka i laskę cynamonu, dusić je razem 3-4 minuty.


Do kremu mascarpone potrzebujemy:
-80g sera mascarpone
-2 łyżek śmietany 30%
-1 łyżeczki cukru waniliowego


Ser mascarpone trzeba wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy. Odstawić w chłodne miejsce.


Kruszonka:

- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jasnego sezamu
-2 łyżki orzechów włoskich
-2 łyżki płatków migdałowych


Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie wysypać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
Na talerz wykładamy serek, na niego jabłka wraz z sosem z duszenia, całość dekorujemy bitą śmietaną, kruszonką i miętą.

Zapraszamy do odkrywania miodowych smaków w kuchni, we wszystkich możliwych potrawach!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin