Odcinek 5 Premiera 27 maja 2010, godz.22:00 Krokiety Krokiety obok pierogów stanowią jedną z najbardziej lubianych i popularnych gotowych dań garmażeryjnych. W tym odcinku programu proponujemy trzy wersje pysznych i zdrowych krokietów, które są rozwiązaniem w sytuacji gdy się spieszymy i nie mamy czasu przygotować posiłku. Co ważniejsze, wartość kaloryczna wszystkich naszych krokietów jest w stosunku do tradycyjnych niższa o ponad połowę! Pierwsza wersja krokietów, naleśniki z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce z orzechów, jest dla osób którym trudno rozstać się z tradycyjnymi krokietami. Druga wersja, naleśniki z grillowanymi warzywami z bryndzą i roszponką, jest dla osób, które szczególnie dbają o linię. Trzecia wersja krokieta, naleśniki gryczane z marynowanym halibutem i kolendrą, jest dla osób poszukujących wyrafinowanego smaku. W tym odcinku wskażemy mąkę, która nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna dla naszych dzieci. Opowiemy też jak przygotować zdrowe kostki rosołowe oraz co zrobić, żeby nasze naleśniki były bardziej puszyste. Zdradzimy jaki dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma halibut oraz dlaczego częściej powinniśmy jeść ryby. Wszystkie te informacje oraz wiele innych już w tym odcinku „Rewolucji na talerzu. Zapraszamy! PRZEPISY: KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI na naleśniki: 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 białko z jajka ½ szklanki chudego mleko ½ szklanki wody gazowanej 1 łyżka oleju rzepakowego sól na farsz: 1 mała cebula 100g kiszonej kapusty 300g grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 średnie pieczarki 1 mały pęczek natki pietruszki zamrożony bulion w kostkach ½ łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól i pieprz na panierkę: garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko z jajka Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej. Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut. tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI na naleśniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 białko z jajka ½ szklanki chudego mleka ½ szklanki gazowanej 1 łyżka oleju rzepakowego sól na farsz: 1 mała czerwona papryka 1 nieduża cukinia ½ bakłażana 4 pieczarki 2 ząbki czosnku ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli) sok z ½ limonki oliwa, kilka gałązek tymianku sól, pieprz 100g bryndzy roszponka Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”. Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć. tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal KROKIETY GRYCZANE Z HALIBUTEM na naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 jajko ½ szklanki chudego mleka 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego garść posiekanych liści szpinaku sól na farsz: 300g świeżego halibuta 1 mała czerwona cebula sok z 3 limonek skórka z 3 limonek pół papryczki chilli pół pęczka kolendry sól morska kiełki lucerny Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Posiekać szpinak, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej. Przygotować rybę. Oczyścić z resztek ości i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno cebulę, zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Posiekać chilli, połączyć składniki marynaty z pokrojona rybą. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 h do marynowania. Odcisnąć rybę z marynaty, dodać posiekana kolendrę. Zamarynowaną rybą z kolendrą nadziać naleśniki, dodając na spód trochę kiełków lucerny. tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 200 kcal
daga.wsb