Odcinek 5 - Krokiety.doc

(149 KB) Pobierz

Odcinek 5
Premiera 27 maja 2010, godz.22:00
Krokiety
Krokiety obok pierogów stanowią jedną z najbardziej lubianych i popularnych gotowych dań garmażeryjnych. W tym odcinku programu proponujemy trzy wersje pysznych i zdrowych krokietów, które są rozwiązaniem w sytuacji gdy się spieszymy i nie mamy czasu przygotować posiłku. Co ważniejsze, wartość kaloryczna wszystkich naszych krokietów jest w stosunku do tradycyjnych niższa o ponad połowę! Pierwsza wersja krokietów, naleśniki z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce z orzechów, jest dla osób którym trudno rozstać się z tradycyjnymi krokietami. Druga wersja, naleśniki z grillowanymi warzywami z bryndzą i roszponką, jest dla osób, które szczególnie dbają o linię. Trzecia wersja krokieta, naleśniki gryczane z marynowanym halibutem i kolendrą, jest dla osób poszukujących wyrafinowanego smaku. 
W tym odcinku wskażemy mąkę, która nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna dla naszych dzieci. Opowiemy też jak przygotować zdrowe kostki rosołowe oraz co zrobić, żeby nasze naleśniki były bardziej puszyste. Zdradzimy jaki dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma halibut oraz dlaczego częściej powinniśmy jeść ryby. Wszystkie te informacje oraz wiele innych już w tym odcinku „Rewolucji na talerzu. Zapraszamy!

PRZEPISY:
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
http://m.onet.pl/_m/da05348d1391bbfa11cc1b2f3714c6f3,0,1.jpg

na naleśniki:
1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleko
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:
1 mała cebula
100g kiszonej kapusty
300g grzybów (prawdziwki  lub podgrzybki)
4 średnie pieczarki
1 mały pęczek natki pietruszki
zamrożony bulion w kostkach
½ łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

na panierkę:
garść posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko z jajka

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal

KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
http://m.onet.pl/_m/9c40612ac1fb68a7bb11154038e85f75,0,1.jpg

na naleśniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleka
½ szklanki gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:
1 mała czerwona papryka
1 nieduża cukinia
½ bakłażana
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
sok z ½ limonki
oliwa, kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
100g bryndzy
roszponka

Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”. 
Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal

KROKIETY GRYCZANE Z HALIBUTEM
http://m.onet.pl/_m/5cd3ce3cb15f1e6e5101615cb2e0510d,0,1.jpg

na naleśniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 jajko
½ szklanki chudego mleka
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanych liści szpinaku
sól 

na farsz:
300g świeżego halibuta
1 mała czerwona cebula
sok z 3 limonek
skórka z 3 limonek
pół papryczki chilli 
pół pęczka kolendry
sól morska
kiełki lucerny

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Posiekać szpinak, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Przygotować rybę. Oczyścić z resztek ości i pokroić w drobną kostkę.
Posiekać drobno cebulę, zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Posiekać chilli, połączyć składniki marynaty z pokrojona rybą. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 h do marynowania.
Odcisnąć rybę z marynaty, dodać posiekana kolendrę. Zamarynowaną rybą z kolendrą nadziać naleśniki, dodając na spód trochę kiełków lucerny.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 200 kcal
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin