Odcinek 2 Premiera czwartek 21 października, godz. 22.00 PIEROGI Pierogi to nasza duma narodowa i popisowe świąteczne danie. Nie zawsze mamy jednak czas, żeby je przygotować. Przekonamy was, że robienie pierogów nie musi być ani trudne ani nudne. A same pierogi mogą być zdrowe i nietuczące. Pierwsza propozycja to tradycyjne, choć pieczone, pierogi z grzybami. Zdrowe i bez zawrotnej ilości tłuszczu. Olga i Agata wybrały do farszu boczniaki, najzdrowsze z dostępnych grzybów. Zawierają dużo białka i witamin. Kolejny składnik farszu to orzechy włoskie, które wpływają korzystnie na pracę mózgu i wspomagają pamięć. Kolejne przepis to azjatyckie pierożki, gotowane na parze. Aromatyczne, z dodatkiem imbiru, kolendry, chilli, mogą być idealną, bo lekką przekąską na waszych stołach. I wreszcie coś dla miłośników pierogów na słodko. Z nadzieniem śliwkowym z imbirem, miodem i migdałami będą słodką przyjemnością dla całej rodziny. Zapraszamy również na dwie nowe domowe porady. Tym razem Agata pokaże wam jak najlepiej przechowywać świeże zioła, a Olga jak zrobić z domowy parownik by móc nawet bez większych wydatków gotować na parze. W tym odcinku powiemy, dlaczego śliwki powinni jeść cholerycy, jakie właściwości ma imbir i czym go najlepiej obierać. Dowiecie się również, jaką przyprawą zastąpić sól i które zioła powodują, że szybciej trawimy jedzenie. Zapraszamy! PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 1 szklanki ciepłego mleka 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól Na farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Na sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem. Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal Azjatyckie PIEROŻKI NA PARZE 2 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłej wody spora szczypta soli na nadzienie: 1 pierś kurczaka 0,5 pęczka kolendry 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego szczypta chilli na sos: sok i skórka z 0,5 limonki ¼ szklanki cieplej wody 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 papryczki chilli garść listków kolendry 1łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę. Tradycyjna porcja pierogów z mięsem 540 kcal, nasza wersja 220 kcal PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami Na ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody Na farsz 500 g śliwek ½ cm startego imbiru 2 czubate łyżki miodu 4 łyżki płatków migdałowych Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na małym ogniu. Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyżką uprażonych migdałów. Tradycyjna wersja pierogów na słodko 720 kcal, nasza wersja 390 kcal
daga.wsb