Bułeczki świnki.doc

(197 KB) Pobierz
Bułeczki świnki

Bułeczki świnki

Bułeczki świnki

Składniki na ciasto drożdżowe:

·         400 g mąki pszennej

·         1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych

·         1 jajko

·         200 ml naturalnego jogurtu

·         100 ml ciepłego mleka

·         pół łyżeczki soli

·         1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane:

·         150 g mąki

·         100 g masła

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

Nadzienie (ja pominęłam) - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.

Ponadto:

·         1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania

·         1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).

swinki

Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).

Smacznego? Szkoda je jeść ;)

buleczki swinki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin