PIERNIK.doc

(54 KB) Pobierz

PIERNIK „KWIATEK”

 

Ciasto:

3 szklanki maki

Półtorej szklanki cukru

Pół kostki masła

3 jajka

3 łyżki miodu (naturalny)

3 łyżeczki sody

 

Masa:                                                                                                                piernik.jpg

Litr mleka

Pół szklanki kaszy manny

Kostka masła

Półtorej szklanki cukru pudru

Zapach waniliowy

 

Przygotowanie:
Utrzeć jajka z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę i zagnieść ciasto.

Podzielić je na trzy równe części i zrobić z nich trzy jednakowe placki. Upiec ciasto na jasnobrązowy kolor.

Uwaga: nie nagrzewać piekarnika przed wstawieniem blach.

Po upieczeniu placki ostudzić i każdy przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając powoli dodawać ugotowaną na mleku kaszę mannę.  Na koniec wlać zapach waniliowy.

 

Przełożyć placki kremem, po czym owinąć ciasto celofanem (folią do żywności) i odstawić na 1-2 dni, aby nabrało wilgoci.

Przed podaniem zrobić polewę czekoladową i polać piernik, zostawić do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin