PIERNIK „KWIATEK”
Ciasto:
3 szklanki maki
Półtorej szklanki cukru
Pół kostki masła
3 jajka
3 łyżki miodu (naturalny)
3 łyżeczki sody
Masa:
Litr mleka
Pół szklanki kaszy manny
Kostka masła
Półtorej szklanki cukru pudru
Zapach waniliowy
Przygotowanie:Utrzeć jajka z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na trzy równe części i zrobić z nich trzy jednakowe placki. Upiec ciasto na jasnobrązowy kolor.
Uwaga: nie nagrzewać piekarnika przed wstawieniem blach.
Po upieczeniu placki ostudzić i każdy przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając powoli dodawać ugotowaną na mleku kaszę mannę. Na koniec wlać zapach waniliowy.
Przełożyć placki kremem, po czym owinąć ciasto celofanem (folią do żywności) i odstawić na 1-2 dni, aby nabrało wilgoci.
Przed podaniem zrobić polewę czekoladową i polać piernik, zostawić do zastygnięcia.
teresa-cz