KREMOWA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KLUSECZKAMI SEROWYMI
600 g czerwonej kapusty
100 g obranych ziemniaków
1 średni por
1 cytryna
3-4 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ciasto na kluski:
100 g sera pleśniowego (niebieskiego)
100 g sera twarogowego mielonego
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
woda lub wywar z jarzyn do ugotowania
Posiekać drobno wszystkie warzywa. Ziemniaki wraz z porem podsmażyć na oliwie aż się zeszklą. Dodać kapustę i dalej podsmażać aż kapusta zmieni kolor. Dolać tyle wody, aby przykryła warzywa na około 2 cm, dodać soli, tymianku i gotować aż wszystko zmięknie. Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Dodać śmietankę, pieprz, sok z cytryny, nieco drobno pokrojonej skórki z cytryny i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Z twarogu i żółtek wyrobić masę, dodać mąkę i pokrojony w kawałki ser pleśniowy i nadal wyrabiać. Na koniec dodać pianę z białek wymieszać i dwiema łyżkami formować kluseczki. Gotować na osolonej wodzie lub wywarze z jarzyn (np. kostka warzywna). Po podaniu na talerzu dodać kluseczki, udekorować słodką śmietanką i natką pietruszki.
tatanka.com