KREMOWA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KLUSECZKAMI SEROWYMI.doc

(21 KB) Pobierz
KREMOWA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KLUSECZKAMI SEROWYMI

KREMOWA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KLUSECZKAMI SEROWYMI

600 g czerwonej kapusty

100 g obranych ziemniaków

1 średni por

1 cytryna

3-4 gałązki świeżego tymianku

sól

pieprz

oliwa

3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

ciasto na kluski:

100 g sera pleśniowego (niebieskiego)

100 g sera twarogowego mielonego

2 łyżki mąki pszennej

2 jaja

woda lub wywar z jarzyn do ugotowania

pieprz

Posiekać drobno wszystkie warzywa. Ziemniaki wraz z porem podsmażyć na oliwie aż się zeszklą. Dodać kapustę i dalej podsmażać aż kapusta zmieni kolor. Dolać tyle wody, aby przykryła warzywa na około 2 cm, dodać soli, tymianku i gotować aż wszystko zmięknie. Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Dodać śmietankę, pieprz, sok z cytryny, nieco drobno pokrojonej skórki z cytryny i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Z twarogu i żółtek wyrobić masę, dodać mąkę i pokrojony w kawałki ser pleśniowy i nadal wyrabiać. Na koniec dodać pianę z białek wymieszać i dwiema łyżkami formować kluseczki. Gotować na osolonej wodzie lub wywarze z jarzyn (np. kostka warzywna). Po podaniu na talerzu dodać kluseczki, udekorować słodką śmietanką i natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin