ZUPA MLECZNA Z JABŁKAMI.doc

(24 KB) Pobierz
ZUPA MLECZNA Z JABŁKAMI

ZUPA MLECZNA Z JABŁKAMI

 

 

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1-2 jajka

1 l mleka

2 łyżki suszonych jabłek

1 łyżka rodzynków

sól

cukier

 

              Jajka ubić trzepaczką sprężynową, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść dość twarde ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Mleko połączyć z 1 szklanką wody i zagotować. Dodać trochę soli i cukru do smaku. Do gotującego płynu włożyć kluseczki, gotować kilka minut na małym ogniu. Jabłka suszone, wcześniej wymoczone w letniej wodzie, drobno posiekać. Po zdjęciu zupy z ognia dodać je do wazy i podawać na stół.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin