Mamowe_udka.txt

(1 KB) Pobierz
Mamowe udka
sk�adniki
- udka kurczaka ( mog� by� tez inne cz�sci )
- przyprawa" Zlocisty kurczak" kamisa
- papryka s�odka( w proszku)
- oliwa z oliwek ( mo�e by� zwykly olej)
- vegeta
- bazylia
- ewentualnie mozna dodac do smaku jasny sos sojowy
spos�b przygotowania
- cz�ci kurczaka smarujemy dok�adnie olejem, nast�pnie obsypujemy dok�adnie przyprawami
i dodajemy odrobin� sosou sojowego
- tak przygotowana mieszank� wk�adamy na noc do lod�wki lub do bardzo ch�odnego i
zaciemnionego miejsca ( jesli zalezy nam na czasie wystarcz� 2 godziny - sprawdzone
- aczkolwiek to nie smakuje tak samo )
- nastepnego dnia rano wk�adamy do rozgrzanego piekarnika na 220stopni lub 180 jak
kto� ma termoobieg.
- Po mniej wi�cej p�godzinie przek�admy i polewamy powsta�ym t�uszczem.
- to samo po nast�pnej p�lgodzinie
- kurczak jest gotowy po 1 - 1,5 godzinie.
Smacznego :-)
dodatkowe informacje
Ja czasem dla urozmaicenia piek� go z ziemniaczkami a do marynaty dodaj� soku z cytryny
i troche miodu , tez dobre cho� to juz moje a nie " mamowe " :-)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin