Ciasto:
20 dag mąki10 dag masłajajo
Masa:
20 dag cukru pudru3 białkasok z cytryny10 dag smażonej skórki pomarańczowejpół laski waniliikilka goździkówćwierć łyżeczki mielonego cynamonu17 dag mąki ziemniaczanej20 dag fig20 dag rodzynek20 dag migdałów
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je na placek grubości około 2 cm i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, lekko podpiec. Białka utrzeć do białości z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wanilię, figi, skórkę pomarańczową drobno posiekać, goździki utłuc w moździerzu, migdały sparzyć, obrać i zetrzeć na specjalnej tarce. Przygotowane bakalie i przyprawy korzenne wymieszać z utartym lukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjąc z piekarnika i rozłożyć na nim masę bakaliową. Piec jeszcze około 20 minut.
christo.monte