Ciasto:
30 dag maku30 dag masła3 jaja30 dag cukru pudru30 dag mąki10 dag smażonej skórki pomarańczowejskórka otarta z cytryny
Polewa:
białko20 dag cukru pudrusok z cytryny
Mak sparzyć, odsączyć na sicie 3 razy przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajami na puszystą masę. Dodać zmielony mak i mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie wsypać skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut.Przygotować polewę: białko utrzeć z cukrem pudrem do białości, pod koniec dodać sok z cytryny.Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą. Udekorować dowolnie.
christo.monte