Mazurek niebieski.doc

(25 KB) Pobierz

 

Ciasto:

30 dag maku
30 dag masła
3 jaja
30 dag cukru pudru
30 dag mąki
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
skórka otarta z cytryny

Polewa:

białko
20 dag cukru pudru
sok z cytryny

Mak sparzyć, odsączyć na sicie 3 razy przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajami na puszystą masę. Dodać zmielony mak i mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie wsypać skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut.
Przygotować polewę: białko utrzeć z cukrem pudrem do białości, pod koniec dodać sok z cytryny.
Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą. Udekorować dowolnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin