Mazurek orzechowy.doc

(133 KB) Pobierz
Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

 

składniki

·         Ciasto:

·         40 dag mąki tortowej

·         30 dag masła

·         8 dag cukru pudru

·         2 torebki (32 g) cukru waniliowego

·         3 żółtka

·         szczypta soli

Wierzch:

·         20 dag masła

·         20 dag miodu gryczanego

·         50 dag orzechów włoskich płynna czekolada do dekoracji

                   
 
 
sposób przygotowania

Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę, uformuj brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temp. 180°C. Zrób masę orzechową: w rondlu rozgrzej masło z miodem i dodaj rozdrobnione orzechy. Chwilę podgrzewaj, mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Na upieczony spód wyłóż masę orzechową i wyrównaj powierzchnię. Po ostygnięciu udekoruj mazurek cienkimi paseczkami stopionej czekolady.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin