Mazurek cygański.doc

(179 KB) Pobierz
Mazurek cygański

Mazurek cygański

Składniki:

na ciasto:

·         3/4 szklanki mąki

·         cytryna

·         1/2 szklanki cukru

·         4 jajka

·         łyżka miodu

·         andrut wafel

·         200 g bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej, figi, daktyli) + 2 łyżki mąki

na lukier:

·         szklanka cukru pudru

·         1 łyżka herbaty

·         1 łyżka rumu

·         sok z ½ cytryny

 

 

Przygotowanie:

Orzechy i migdały sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Bakalie pokrój, obtocz w mące. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Żółtka zmiksuj z cukrem, miodem, sokiem i skórką z cytryny. Miksując, stopniowo dodawaj mąkę.

Wsyp bakalie. Ubij pianę z białek, porcjami dodawaj ciasto, mieszaj. Na blaszce ułóż wafel, a na niego ciasto. Piecz 10 min. w temp. 200 st.

Lukier:

Cukier zalej 1/2 szklanki wody i sokiem z cytryny. Zagotuj syrop. Gdy zgęstniej, wlej herbatę i rum. Ostudź. Utrzyj na gładko i polej mazurek.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin