Koszyczki
· Ciasto półfrancuskie (na około 25 babeczek
· 30 dag szklanki
· 15-20 dag masła lub margaryny
· 1 jajko
· 250 ml śmietany 18%
· 1 łyżeczka soli
·
· Sałatka włoska wykwintna:
· 25 dag pieczonego mięsa
· 2 ziemniaki
· 3 ogórki kiszone
· pół szklanki drobnej fasolki białej
· 1 średni seler
· 2-3 łyżki majonezu
· pieprz
· sól
Przygotowanie ciasta:Mąkę przesiekać z tłuszczem na stolnicy dodając śmietanę, jajko i sól. Ciasto wyrobić i wynieść w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek na babeczki.
Z pasków ciasta spleść warkocz (który będzie służył za uchwyty do koszyczków) i uformować półkola na oddzielnej blaszce.
Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni. Przygotowanie sałatki:Upieczone mięso, ogórki kiszone, ugotowane ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Dodać ugotowaną i wystudzona fasolkę oraz majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Wykończenie:Do wystudzonych babeczek położyć plaster wędliny, łyżkę sałatki, wpić upieczony uchwyt do koszyczka. Udekorować według uznania. Wielkanocne koszyczki to niebanalna dekoracja stołu oraz oryginalny pomysł na podanie sałatki, gdzie koszyczek z ciasta zastępuje nam tradycyjne pieczywo.
christo.monte