Ciasto jogurtowe z truskawkamiSmaczne i kolorowe.SKŁADNIKI * 1/2 kg truskawek (mrożonych) * 1 1/2 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki naturalnego jogurtu * 1/2 kostki masła * 1 torebka proszku do pieczenia (mała) * 3 jajka * skórka otarta z 1 dużej cytryny * sól * tłuszcz i tarta bułka do formySPOSÓB PRZYRZĄDZANIAMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na krem, następnie dalej ucierać, dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce - mąkę z dodatkami i jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułka tortownicy, nierozmrożone truskawki przekroić na połówki i ułożyć ciasno na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
be.3