kora orzechowa.doc

(23 KB) Pobierz

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

Kora Orzechowa

·      


(2 głosy)


Napisał: Monika Basiuk  

Ciasto: 
• 8 białek
• 3 zółtka
• 20 dkg cukru
• 10 dkg orzechów włoskich mielonych
• 10 dkg orzechó włoskich drobno posiekanych
• 10 dkg wiórek kokosowych
• 10 dkg rodzynek
• 1 łyżeczka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
• puszka brzoskwiń
• 1,5 kostki masła
• 2 budynie śmietankowe
• 3/4 szklanki wody
• 1 łyżeczka mąki
• 5 żółtek
pozostałe składniki:
• 2 galaretki pomarańczowe
• 2 opakowania "Delicji" pomarańczowych
• 1 filiżanka kawy ze spirytusem



Wykonanie:
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, na koniec doddać żółtka. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami ciasta i upiec dwa placki (piec około 45 minut w temp. 160stopni).
Sok z brzoskiń zagotować z 3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Na koniec dodać żółtka wymieszane z mąką i zagotować.
Masło utrzeć z przestudzonym budyniem na puszystę masę.
Wykończenie:
Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy; na masę ułożyć delicje nasączone kawą; na delicje wyłożyć pozostałą masę; na wierzch ułożyć drugi placek a na nim pokrojone brzoskwinie. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzącej wody i tężejącą galaretką polać brzoskwinie.
SMACZNEGO

W tym roku na Święta to właśnie ciasto zrobiło w moim domu największą furorę i wywołało zachwyt największych smakoszy. Pycha, polecam i pozdrawiam

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin