1
2
3
4
5
·
(2 głosy)
Napisał: Monika Basiuk
Ciasto: • 8 białek• 3 zółtka• 20 dkg cukru• 10 dkg orzechów włoskich mielonych• 10 dkg orzechó włoskich drobno posiekanych• 10 dkg wiórek kokosowych• 10 dkg rodzynek• 1 łyżeczka mąki• 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:• puszka brzoskwiń• 1,5 kostki masła• 2 budynie śmietankowe• 3/4 szklanki wody• 1 łyżeczka mąki• 5 żółtekpozostałe składniki:• 2 galaretki pomarańczowe• 2 opakowania "Delicji" pomarańczowych• 1 filiżanka kawy ze spirytusemWykonanie:Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, na koniec doddać żółtka. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami ciasta i upiec dwa placki (piec około 45 minut w temp. 160stopni).Sok z brzoskiń zagotować z 3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Na koniec dodać żółtka wymieszane z mąką i zagotować.Masło utrzeć z przestudzonym budyniem na puszystę masę.Wykończenie:Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy; na masę ułożyć delicje nasączone kawą; na delicje wyłożyć pozostałą masę; na wierzch ułożyć drugi placek a na nim pokrojone brzoskwinie. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzącej wody i tężejącą galaretką polać brzoskwinie.SMACZNEGOW tym roku na Święta to właśnie ciasto zrobiło w moim domu największą furorę i wywołało zachwyt największych smakoszy. Pycha, polecam i pozdrawiam
lawinska1973