Miodownik Alicji.pdf
(
73 KB
)
Pobierz
37869723 UNPDF
Miodownik Alicji
Składniki
Po 50 dag miodu i mąki, 25 dag cukru, 20 dag masła lub
margaryny, 4 jaja, płaska łyżeczka sody, po łyżeczce zmielonych
goździków i cynamonu oraz 2 utłuczone ziarenka ziela
angielskiego, 10 dag orzechów włoskich lub migdałów
Sposób przyrządzania
Miód lekko przyrumienić, zdjąć z ognia, wymieszać z niepełną szklanką wrzątku
i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, włożyć tłuszcz i korzenie, wymieszać i odstawić do
przestygnięcia. Następnie mieszając wbić żółtka, wsypać orzechy i porcjami mąkę
z sodą, a na końcu dodać pianę z białek. Przelać ciasto do formy wysmarowanej
tłuszczem i oprószonej tartą bułka. Piec godzinę w temperaturze około 200°C.
Miodownik jest najsmaczniejszy po 2-4 dniach.
Plik z chomika:
SweetAngel121
Inne pliki z tego folderu:
Wyborne ciasto z bakaliami.pdf
(54 KB)
Piernik złocisty.pdf
(58 KB)
Piernik z marchwi.pdf
(67 KB)
Piernik z jabłkiem.pdf
(56 KB)
Piernik przekładany.pdf
(69 KB)
Inne foldery tego chomika:
Makowce i ciasta z makiem
Mazurki
Przekładańce
Serniki i ciasta z serem
Szarlotki i ciasta z jabłkami
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin