CIASTO KOKOSOWE ORZECHOWE
Ciasto:
6 żółtek
30 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki śmietany
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa:
6 białek
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masa orzechowa:
4 jaja
15 dag orzechów mielonych
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik powideł śliwkowych
Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Zetrzeć na tarce.
Masa kokosowa: białka ubić, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa: ubić białka, dodać cukier, żółtka, bułkę, proszek i orzechy.
Ciasto kruche zetrzeć, ułożyć na nim powidła, kolejną porcję ciasta kruchego, masę orzechową oraz masę kokosową. Piec 40-50 min. w temp. 150 st. C.
Rokus-14