Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim.doc

(725 KB) Pobierz
Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim

Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim

Krewetki w cieście piwnym dla 4 osób:

150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)

125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli
sól
olej do głębokiego smażenia
300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem
2 cytryny, pokrojone na kawałki

Wykonanie:

·         Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.

·         Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.

·         Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzienej miseczce. Przepis na sos poniżej.

Przepis na sos tatarski

300 ml majonezu
50 g liści bazylii (roszponki lub rukwii wodnej), posiekanych
1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych kaparów
2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów

Wszystkie składniki sosu wymieszać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin