Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim
Krewetki w cieście piwnym dla 4 osób:• 150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej) • 125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli • sól • olej do głębokiego smażenia • 300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem • 2 cytryny, pokrojone na kawałki Wykonanie:
· Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
· Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.
· Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzienej miseczce. Przepis na sos poniżej.
Przepis na sos tatarski• 300 ml majonezu • 50 g liści bazylii (roszponki lub rukwii wodnej), posiekanych • 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka pokrojonych kaparów • 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów Wszystkie składniki sosu wymieszać.
jaroskiw