WINO Z GŁOGU.doc

(20 KB) Pobierz

Wino z Głogu

 

Przepis nr. 01

 

Wino z głogu sporządza się identycznie, jak wino z dzikiej róży i według tych samych przepisów. Wino głogowe jest nieco mniej aromatyczne i ekstraktywne od wina z dzikiej róży, ale stanowi dobry materiał kiperski. Samo w sobie też jest bardzo smaczne...

2,5kg głogu sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.

Przepis na 10 litrów wina:

Wino z Głogu

2,5 kg. owoców głogu

2,8 kg. cukru

4g. pożywki

10g kwasu cytrynowego

Drożdże winne

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin