Wino z głogu sporządza się identycznie, jak wino z dzikiej róży i według tych samych przepisów. Wino głogowe jest nieco mniej aromatyczne i ekstraktywne od wina z dzikiej róży, ale stanowi dobry materiał kiperski. Samo w sobie też jest bardzo smaczne...
2,5kg głogu sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino z Głogu
2,5 kg. owoców głogu
2,8 kg. cukru
4g. pożywki
10g kwasu cytrynowego
Drożdże winne
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
glinka7-1987