Babeczki śmietankowe.doc

(29 KB) Pobierz

Babeczki śmietankowe                           

SKŁADNIKI:

ciasto:

30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,

15 dag margaryny,

10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,

3 żółtka; krem:

1 1/2 szklanki mleka,

2 całe jaja,

2 żółtka,

15 dag (8 łyżek) cukru,

łyżka mąki ziemniaczanej,

cukier waniliowy lub esencja zapachowa             

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepić ciastem. Przygotować krem. Zagotować mleko. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem anilinowym i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciągle mieszając. Naczynie ustawić na parze i nie przerywając mieszania zagęścić krem. Ostudzony krem nałożyć do foremek z ciastem. Foremki przykryć krążkami z ciasta dokładnie zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty

             

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin