Babka czekoladowo orzechowa.doc

(21 KB) Pobierz

BABKA CZEKOLADOWO ORZECHOWA

 

Składniki:

- 2 szklanki maki

- 2 lyzki kakao

- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

- 3/4 lyzeczki sody

- 1 lyzeczka cynamonu

- 1/2 lyzeczki soli

- kostka masla lub margaryny

- 1 i 1/4 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 3 jajka

- 1 szklanka smietany

- 1 szklanka kropelek czekoladowych do pieczenia lub pokruszona czekolada

- 1 szklanka orzechow wloskich delikatnie pokruszonych

- 1/4 szklanki cukru

- 1 lyzeczka cynamonu

 

Jak przyrządzić?

1. Rozgrzac piekarnik do 175C. Pomieszac razem make, kakao, proszek do pieczenia, sode, lyzeczke cunamonu oraz sol. Odstawic na bok.

2. Utrzec maslo z 1 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodawac po jednym jajku. Wymieszac mieszanke masla z jajkami z maka i smietana na przemian dodajac maka i smietane. Mieszajac skladniki zaczac od maki i skonczyc na mace.

3. W osobnej misce wymieszac czekolade, orzechy, 1/4 szklanki cukru, i lyzeczke cynamonu.

4. Wylozyc na blache polowe ciasta, posypac polowa mieszanki orzechowej, wylozyc pozostale ciasto i po wierzchu posypac druga polowa mieszanki orzechowej.

5. Piec okolo 40 minut, przykryc folia aluminiowa i piec jeszcze 20 minut. Po upieczeniu ochlodzic i wyjac z blachy.

 

Potrzebne przybory:

miski, blacha do pieczenia, mozna uzyc miksera zamiast mieszac lyzka

 

Jak podawać?

Pyszne do kawy lub mleka

 

             

Uwagi:

Bardzo proste i jednoczesnie bardzo smaczne. Serdecznie polecam             

 

Czas przygotowania:

Przygotowanie 30 minut, pieczenie okolo 1 godzina.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin