Gołąbki bez zawijania
Składniki:
0,5kg mieska mielonego
0,5szt sredniej glowki kapusty pekinskiej
1 torebka ryzu
1 jajko
4-5 lyzek bulki tartej
maka
olej
sol,pieprz
bulion w kostce (najlepiej drobiowy)
koncentrat pomidorowy
smietanka
PRZYGOTOWANIE:
* kapustę poszatkować i sparzyć około 15 min.; ryż ugotować w osolonej wodzie; odsączona kapustę i ugotowany ryż dodać do mięska jak również jajko, sól, pieprz i bułkę tartą - wszystko dokładnie wymieszać; z tak przygotowanej masy robimy owalne kotleciki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w mace *podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor
*przekładamy do garnka i zalewamy bulionem w którym to dusimy je na małym ogniu 20-30 min. *w tym czasie przygotowujemy sos *koncentrat pomidorowy (jakiejś lepszej marki bo są gęściejsze) zasmażamy na patelni na małym ogniu po 2-3 min. smażenia dodajemy pól szklanki wody cały czas mieszając * kiedy koncentrat polaczy sie z woda doprawiamy go jeszcze do smaku wedle własnego uznania (ja dodaje łyżkę Vegety i jest smaczny) po czym łączymy sos ze śmietanka i odrobina maki dla zagęszczenia* wyciągamy gotowe gołąbki z bulionu, które przekładamy do wcześniej przygotowanego sosiku pomidorowego
Krokiety z pieczarkami
- naleśniki 8-10 szt.
Farsz:
- 50 dag pieczarek
- 50 dag mięsa (najlepiej drobiowego mielonego)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- przyprawa Magii, Vegeta - odrobinę
Panierka:
- roztrzepane jajko
- trochę tartej bułki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wcześniej usmażyć naleśniki, odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki podsmażyć (udusić). Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Mięso ugotować (może być z udek czy skrzydełek z kurczaków), obrać i zmielić w maszynce. Mięso wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć łyżką farsz, złożyć w kopertę. Zanurzyć każdego krokieta w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor
Podawać gorące. Wspaniale smakują polane pikantnym ketchupem.
Roladki z piersi kurczaka z natką pietruszki
Oto inna wersja słynnych kotletów devolay.
Tym razem roladki z piersi kurczaka wzbogacone zostały o natkę pietruszki.
piersi z kurczaka
plastry szynki
plastry żółtego sera
posiekana natka pietruszki
sól, czosnek granulowany
jajko
bułka tarta
mąka
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy przez folię, posypujemy solą i czosnkiem, odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie na każdy filet wykładamy plasterek szynki i żółtego sera, posypujemy natką pietruszki i zwijamy mięso w roladkę. Gotową panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Smacznego!
"Nugetty" z sosem czosnkowym Są to małe kotleciki z kurczaka z sosem do maczania. Są soczyste, chrupiące, a sos dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sekretem jest lekka słodycz sosu, która doskonale pasuje do drobiu podkreślając delikatność mięsa. Do tego aromatyczny czosnek dodający daniu pazura. I złocista, chrupiąca panierka. Świetnie smakują z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub po prostu z sałatką.
Składniki dla 4 osób:
Na kotlety:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 2/3 szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Na sos czosnkowy:
3 czubate łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka dżemu z owoców leśnych (lub innego o kwaskowatym posmaku)
2 ząbki czosnku
Sól
Nie rezygnujcie z dodatku dżemu do sosu. To właśnie jego lekko słodki i owocowy posmak wydobywa słodycz z mięsa, więc jest składnikiem koniecznym. Ilość czosnku i stosunek ilości majonezu do jogurtu dostosujcie do własnych podniebień.
Sposób przygotowania
W miseczce (najlepiej szklanej lub plastikowej niepochłaniającej zapachów) wymieszać majonez, jogurt, ketchup, dżem, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą do smaku. Odstawic do przegryzienia.
Piersi z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Pokroić pierś w poprzek na małe kotleciki. Dzieląc pierś na porcje pamiętajcie, że później będziecie musieli je panierować i usmażyć, a im więcej będzie kotlecików tym więcej panierowania i smażenia. Ja nie przepadam za tymi czynnościami, więc nie przesadzałam z wielkością kotlecików. Jeśli jednak będziecie robili mniejsze kotleciki może być Wam potrzebne więcej panierki. Pokrojoną pierś lekko rozbić, niezbyt cienko. Posolić i popierzyć. Na patelni rozgrzać olej i przygotować panierkę. Jajka rozbić i dokładnie rozkłocić z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z mąką i przyprawami. Panierować dwukrotnie kotlety i smażyć kilka minut, aby panierka była złota, a mięso soczyste.
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub samą surówką z sosem do maczania. Smacznego!
Szaszłyki z drobiu z sosem orzechowym
Wygodnym wyposażeniem grilla jest obrotowy rożen, który umożliwia równomierne opiekanie mięsa.
Składniki
800 g piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 kostka bulionowa z kury
2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki pieprzu
50 g posiekanych włoskich orzechów
1/8 I 36% śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka siekanej pietruszki
sól, cukier, parę kropli sosu Worcester
Mięso pokroić w paski o szerokości 2 cm. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować marynatę z kostki bulionowej, oleju, 11fe łyżeczki soku z cytryny i pieprzu. Mięso włożyć do marynaty i parę razy obrócić. Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelnl bez tłuszczu tak, aby nabrały jasnobrązowego koloru. Odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na puszystą masę I wymieszać z orzechami, musztardą i pietruszką. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i sosem Worcester. Paski mięsa zwinąć i nadziać na posmarowane olejem szpadki. Grlllować w odległości 6 - 7 cm od rozżarzonych węgli, często obracając.
Potrawka z kurczaka z ryżem
Kurczaka radzimy ugotować dzień wcześniej. Mięso drobiowe będzie wyjątkowo smaczne i soczyste, jeżeli powoli wystygnie w bulionie, w którym się gotowało.
1 kurczak (1 kg)
1/2 I bulionu z kury
1 cebula, 1 liść laurowy pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
250 g pieczarek
1 łyżeczka siekanych kaparów
250 g gotowanych szparagów
100 g krewetek
sól, biały pieprz
Kurczaka umyć, podzielić na 6 części i włożyć do garnka. Zalać bulionem, gotować wraz z cebulą, liściem laurowym i włoszczyzną.
Wystudzone mięso obrać ze skóry i kości, po czym pokroić na 2 cm kawałki.
Mąkę przesmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodać 1/2 l bulionu z kury, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.
Oczyszczone grzyby wkroić do sosu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary, mięso, szparagi i krewetki. Ponownie zagrzać.
Potrawkę na chwilę odstawić, posolić i oprószyć pieprzem. Przygotować pierścień z ryżu.
BeNat87