przepisy cz. 4.doc

(250 KB) Pobierz



Gołąbki bez zawijania

 

 

Składniki:
 

0,5kg mieska mielonego

0,5szt sredniej glowki kapusty pekinskiej

1 torebka ryzu

1 jajko

4-5 lyzek bulki tartej

maka

olej

sol,pieprz

bulion w kostce (najlepiej drobiowy)

koncentrat pomidorowy

smietanka

 

PRZYGOTOWANIE:

* kapustę poszatkować i sparzyć około 15 min.; ryż ugotować w osolonej wodzie; odsączona kapustę i ugotowany ryż dodać do mięska jak również jajko, sól, pieprz i bułkę tartą - wszystko dokładnie wymieszać; z tak przygotowanej masy robimy owalne kotleciki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w mace *podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor

*przekładamy do garnka i zalewamy bulionem w którym to dusimy je na małym ogniu 20-30 min. *w tym czasie przygotowujemy sos *koncentrat pomidorowy (jakiejś lepszej marki bo są gęściejsze) zasmażamy na patelni na małym ogniu po 2-3 min. smażenia dodajemy pól szklanki wody cały czas mieszając * kiedy koncentrat polaczy sie z woda doprawiamy go jeszcze do smaku wedle własnego uznania (ja dodaje łyżkę Vegety i jest smaczny) po czym łączymy sos ze śmietanka i odrobina maki dla zagęszczenia* wyciągamy gotowe gołąbki z bulionu, które przekładamy do wcześniej przygotowanego sosiku pomidorowego

 

 



Krokiety z pieczarkami

 

 

Składniki:
 

- naleśniki 8-10 szt.

 

Farsz:

- 50 dag pieczarek

- 50 dag mięsa (najlepiej drobiowego mielonego)

- 1 cebula

- sól, pieprz

- przyprawa Magii, Vegeta - odrobinę

 

Panierka:

- roztrzepane jajko

- trochę tartej bułki

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wcześniej usmażyć naleśniki, odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki podsmażyć (udusić). Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Mięso ugotować (może być z udek czy skrzydełek z kurczaków), obrać i zmielić w maszynce. Mięso wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć łyżką farsz, złożyć w kopertę. Zanurzyć każdego krokieta w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor

Podawać gorące. Wspaniale smakują polane pikantnym ketchupem.

 

 

 

 



Roladki z piersi kurczaka z natką pietruszki

 

Oto inna wersja słynnych kotletów devolay.

Tym razem roladki z piersi kurczaka wzbogacone zostały o natkę pietruszki.

 


Składniki:

piersi z kurczaka

plastry szynki

plastry żółtego sera

posiekana natka pietruszki

sól, czosnek granulowany

jajko

bułka tarta

mąka

olej

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka lekko rozbijamy przez folię, posypujemy solą i czosnkiem, odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie na każdy filet wykładamy plasterek szynki i żółtego sera, posypujemy natką pietruszki i zwijamy mięso w roladkę. Gotową panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Smacznego!


 


"Nugetty" z sosem czosnkowym

"Nugetty" z sosem czosnkowym Są to małe kotleciki z kurczaka z sosem do maczania. Są soczyste, chrupiące, a sos dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sekretem jest lekka słodycz sosu, która doskonale pasuje do drobiu podkreślając delikatność mięsa. Do tego aromatyczny czosnek dodający daniu pazura. I złocista, chrupiąca panierka. Świetnie smakują z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub po prostu z sałatką.

 


Składniki dla 4 osób:

 

Na kotlety:

- 2 piersi z kurczaka

- 3 jajka

- 2/3 szklanki bułki tartej

- ½ szklanki mąki

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- Olej do smażenia

- Sól

- Pieprz

 

Na sos czosnkowy:

 

3 czubate łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka dżemu z owoców leśnych (lub innego o kwaskowatym posmaku)

2 ząbki czosnku

Sól

Nie rezygnujcie z dodatku dżemu do sosu. To właśnie jego lekko słodki i owocowy posmak wydobywa słodycz z mięsa, więc jest składnikiem koniecznym. Ilość czosnku i stosunek ilości majonezu do jogurtu dostosujcie do własnych podniebień.


 

Sposób przygotowania

W miseczce (najlepiej szklanej lub plastikowej niepochłaniającej zapachów) wymieszać majonez, jogurt, ketchup, dżem, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą do smaku. Odstawic do przegryzienia.

Piersi z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Pokroić pierś w poprzek na małe kotleciki. Dzieląc pierś na porcje pamiętajcie, że później będziecie musieli je panierować i usmażyć, a im więcej będzie kotlecików tym więcej panierowania i smażenia. Ja nie przepadam za tymi czynnościami, więc nie przesadzałam z wielkością kotlecików. Jeśli jednak będziecie robili mniejsze kotleciki może być Wam potrzebne więcej panierki. Pokrojoną pierś lekko rozbić, niezbyt cienko. Posolić i popierzyć. Na patelni rozgrzać olej i przygotować panierkę. Jajka rozbić i dokładnie rozkłocić z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z mąką i przyprawami. Panierować dwukrotnie kotlety i smażyć kilka minut, aby panierka była złota, a mięso soczyste.

Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub samą surówką z sosem do maczania. Smacznego!

Szaszłyki z drobiu z sosem orzechowym

 

Wygodnym wyposażeniem grilla jest obrotowy rożen, który umożliwia równomierne opiekanie mięsa.


Szaszłyki z drobiu z sosem orzechowym

Składniki

800 g piersi z kurczaka

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

1 kostka bulionowa z kury

2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki pieprzu

50 g posiekanych włoskich orzechów

1/8 I 36% śmietany

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka siekanej pietruszki

sól, cukier, parę kropli sosu Worcester

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paski o szerokości 2 cm. Cebulkę i czosnek obrać i po­kroić w kosteczkę. Przygotować marynatę z kostki bulionowej, ole­ju, 11fe łyżeczki soku z cytryny i pie­przu. Mięso włożyć do marynaty i parę razy obrócić. Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelnl bez tłuszczu tak, aby nabrały jasnobrązowego koloru. Odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na puszystą masę I wymieszać z orzechami, musztar­dą i pietruszką. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i so­sem Worcester. Paski mięsa zwinąć i nadziać na po­smarowane olejem szpadki. Grlllować w odległości 6 - 7 cm od rozża­rzonych węgli, często obracając.

 

Potrawka z kurczaka z ryżem

 

Kurczaka radzimy ugotować dzień wcześniej. Mięso drobiowe będzie wyjątkowo smaczne i soczyste, jeżeli powoli wystygnie w bulionie, w którym się gotowało.

 



Składniki

1 kurczak (1 kg)

1/2 I bulionu z kury

1 cebula, 1 liść laurowy pęczek włoszczyzny

2 łyżki masła, 2 łyżki mąki

250 g pieczarek

1 łyżeczka siekanych kaparów

250 g gotowanych szparagów

100 g krewetek

sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Kurczaka umyć, podzielić na 6 części i włożyć do garnka. Zalać bulio­nem, gotować wraz z cebulą, liś­ciem laurowym i włoszczyzną.

Wystudzone mięso obrać ze skóry i kości, po czym pokroić na 2 cm ka­wałki.

Mąkę przesmażyć na maśle, na ma­łym ogniu. Dodać 1/2 l bulionu z ku­ry, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.

Oczyszczone grzyby wkroić do sosu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary, mięso, szparagi i krewetki. Ponownie zagrzać.

Potrawkę na chwilę odstawić, poso­lić i oprószyć pieprzem. Przygoto­wać pierścień z ryżu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin