przepisy cz. 14.doc

(2372 KB) Pobierz


Zupa ogórkowa po góralsku
Zupa ogórkowa po góralsku

 

Składniki:


2-3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mały por
2-3 ziemniaki
2 cebule
natka pietruszki
ogórki kiszone (ja wykorzystuje już starte)
2 kostki rosołowe lub jakieś mięsko
ok. 400 ml mleka
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz


 

Przygotowanie:
Na początku do garnka nalewamy wodę (ja zawsze gotuje więcej bo część gotowej zupy później zamrażam na później) i wrzucamy kostki rosołowe lub mięso – gotujemy. Warzywa kroki tak jak wam odpowiada i wrzucamy do gotującego się wywaru. Następnie obieramy cebulkę, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła uważając aby jej nie przypalić bo będzie gorzka. Gdy cebula będzie zeszklona wówczas dodajemy starte ogórki i dusimy tak długo aż ogórki będą miękkie (od czasu do czasu podlewając wywarem, który gotujemy w garnku). Odlać cześć wywaru do miseczki aby lekko przestygła. Na drugiej patelni lub w garnuszku roztapiamy resztę masła i dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Zasmażamy lecz nie rumienimy a następnie dodajemy lekko przestudzony wywar. Mieszamy dobrze rozprowadzając i dodajemy gotującego się wywaru i zmniejszamy ogień. W małym garnuszku podgrzewamy mleko prawie do wrzenia i dodajemy do zupy szybko mieszając i zwiększyć ogień aby zagotować zupę. Na koniec dodajemy ogórki z cebulką i zmniejszamy ogień tak aby zupa jeszcze się pogotowała. Doprawiamy do smaku i podajemy z posiekaną pietruszką. Smacznego.

 

Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto

 

Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto

Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto Zupa ogórkowa po góralsku kuchnia polska przepis foto

 

 


Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto
Orientalne gotowanie – Wiosenne sajgonki (Spring rolls)

 

Składniki (proporcje dowolne):


Papier ryżowy
Kurczak
Marchew
Czerwona papryka
Cebula
Czosnek
Kiełki fasoli
Sos sojowy
sól
cukier


 

Przygotowanie:
Składniki farszu na sajgonki najlepiej pokroić na cienkie paseczki, zbliżone długością do finalnej sajgonki. Farsz smażony będzie na szybkim ogniu (stir-fry), paseczki warzyw i kurczaka staną się dzięki temu chrupiące. Kurczaka na 20 minut przed smażeniem należy zamarynować w sosie sojowym. Smażenie rozpoczynamy od bardzo krótkiego podsmażenia czosnku (dosłownie kilka sekund żeby przenieść aromat). Do rozgrzanego oleju można dodać kilka kropel olejów aromatycznych (arachidowy, sezamowy). Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając. Kolejnym składnikiem jest marchew, którą również należy smażyć szybko i ciągle mieszając. Następne składniki to cebula i papryka. Całość dokładnie ze sobą łączymy i pozwalamy przeniknąć się smakom. Jak marchew i cebula zmiękną, dodajemy kiełki fasoli i całość dokładnie mieszamy aby nic nie przykleiło się do woka. Usmażony farsz przekładamy do półmiska i po ostygnięciu można nakładać go na uprzednio zmoczony papier ryżowy. Farsz układamy blisko jednego z brzegów papieru, zawijamy jeden bok, spód, i drugi bok. Potem wystarczy CIASNO zwinąć. Ciasne zwinięcie sajgonki jest kluczowym elementem całego przepisu. Zbyt luźne zwinięcie bądź pozostawienie w środku powietrza spowoduje, że sajgonka rozpadnie się podczas smażenia. Sajgonki powinny też lekko wyschnąć przed smażeniem
Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Spożywać niezwłocznie Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Smacznego!

 

Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto

Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto

Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto

Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto Orientalne gotowanie   Wiosenne sajgonki (Spring rolls) kuchnia orientalna przepis foto


Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony)

 

Składniki:


4 duże buraki

2-3 marchewki w zależności od wielkości

kawałek selera

1 mały por

1-2 cebule

3-4 ziemniaki

1-2 kostki rosołowe (opcjonalnie jakieś mięsko)

0,5 cytryny

przyprawy (sol, pieprz, vegeta, cukier, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe)

jogurt naturalny lub śmietana


 

Przygotowanie:
Zanim przystąpisz do gotowania zupy na 1h przed przygotuj buraczki. Można to zrobić na dwa sposoby gotując lub piec w piekarniku. Ja zdecydowanie polecam ten drugi sposób tj. pieczenie, ponieważ zupa jest później bardziej „buraczkowa”. Umyj i wysusz buraczki a następnie owiń je w folię aluminiową. Następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez około 1h w temperaturze 200-210 stopni. Ja w prezentowanym przepisie buraczki ugotowałem z prozaicznego powodu – zabrakło folii. Podczas gotowania trzeba buraczki nakłuwać widelcem (po ok. 1h) aby sprawdzić czy są miękkie. Po ugotowaniu/upieczeniu buraczki należy ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego. Można teraz przystąpić do przygotowywania właściwej zupy. Oczywiście powyższe można robić równolegle. Do garnka nalej sporą ilość wody, dodaj 2 kostki rosołowe, mięso jeśli masz, ziele angielskie i liście laurowe. Obierz warzywa (seler, marchew, pietruszkę i cebulę) a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub w robocie kuchennym. Po ztarciu warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj również do wywaru. Por pokrój w talarki i również dodaj do wywaru. Gotuj aż warzywa będą miękkie ok. 30 min. Następnie dodaj buraczki oraz sok z cytryny, jeśli gotujesz dużą porcje zupy to dodaj sok z całości cytryny. Zmniejsz ogień do minimum tak aby zupa się nie gotowała. Teraz pozostaje doprawić, sól, pieprz, vegete, łyżeczka cukru. Pamiętaj aby jak najmniej gotować zupę wówczas nie straci swojego koloru.

Teraz pozostaje tylko podać z 2-3 łyżeczkami jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego !!!

 

Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto  Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto

Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto

Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) kuchnia polska przepis foto

 

 

 


Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku kuchnia polska przepis foto
Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku

 

Składniki:
Piersi z kurczaka
Boczek (najlepiej surowy wędzony)
Żółty ser
Sól, pieprz do smaku
 

 


Przygotowanie:
Filety pokroić na równe kwadraty. Podobnie pokroić żółty ser. Boczek pokroić na cienkie i długie plastry.
Zawijać kawałki kurczaka z serem w plastry boczku i spinać wykałaczkami. Kawałki kurczaka można przyprawić ale nie jest to konieczne jeśli posiadacie boczek wędzony. Boczek surowy należy osolić i przyprawić pieprzem dla lepszego smaku. Koreczki ułożyć na folii aluminiowej i piec w piekarniku aż do zbrązowienia. Podawać wystudzone.

 

Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku kuchnia polska przepis foto   Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku kuchnia polska przepis foto

Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku kuchnia polska przepis foto   Koreczki z piersi kurczaka, sera i boczku kuchnia polska przepis foto

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka
Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka

 

Składniki:


2 cebule
6 pieczarek
2 piersi z kurczaka
150gr sera żółtego
3 jajka
3 woreczki ryżu
sol
pieprz
czerwona papryka w proszku ostra bądź słodka
wegeta
majeranek
bułka tarta
olej



PIERSI z Kurczaka

Cebule, pieczarki i piersi z kurczaka kroimy w kwadraciki. Smazymy cebule az sie zeszkli, dodajemy pieczarki, smazymy do miekkosci, dodajemy mieso, calosc solimy, pieprzymy, dodajemy wegety oraz papryke w proszku, przykrywamy pokrywka i dusimy az mieso bedzie miekkie i gotowe. Kiedy bedziemy dusic mieso mozna dodac w polowie tego procesu papryke czerwona zielona i zolta ,doda to smaku i kolorytu naszej potrawie. Na sam koniec posypujemy majerankiem i mieszamy.


KULECZKI RYZOWE                           
Gotujemy ryz, scieramy ser zolty. Ryz, ser oraz jajka mieszamy w misce do uzyskania jednolitej konsystencji,przyprawiamy sola oraz pieprzem, z tej masy lepimy kuleczki ( wielkosc wedle uznania), kuleczki obtaczamy w bulce tartej i smazymy na patelni az beda lekko rumiane. Calosc podajemy wraz z jakas salatka badz papryka i ogorkami kiszonymi.

 

Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka kuchnia polska przepis foto   Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka kuchnia polska przepis foto   Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka kuchnia polska przepis foto Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka kuchnia polska przepis foto  Kuleczki ryżowe i piersi z kurczaka kuchnia polska przepis foto 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin