wilgotna babka i pączki wiedeńskie.txt

(3 KB) Pobierz
Przepyszna wilgotna babka
==========================
25 dag m�ki pszennej
2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia
2 jaja
szklanka cukru
szklanka mleka
opakowanie cukru waniliowego
5 dag mas�a lub margaryny
dowolne bakalie
szczypta soli	Przesiewamy m�k� i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszyst� mas�. Do masy jajecznej dodajemy m�k�, wlewamy porcjami mleko, cukier waniliowy, szczypt� soli, a na ko�cu stopiony, letni t�uszcz ca�y czas mieszaj�c. Drobno posiekane bakalie obsypujemy �y�k� m�ki, wk�adamy na rozrobion� mas� i delikatnie mieszamy. Form� babkow� (najlepiej z kominkiem) lub keksow� smarujemy cienko mas�em i sypiemy bu�k� tart�. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min.
Babka b�dzie jeszcze lepsza je�eli j� polukrujemy lub oblejemy polew�.
Ta babka jest po prostu pyszna! Przepis znam z jakiej� ksi��ki, ju� nawet nie pami�tam jakiej. Przepisa�am go sobie i jest.
P�CZKI WIEDE�SKIE JAK ZE SKLEPU======================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================== =====
SK�ADNIKI:

    * 1/4 L WODY
    * 8 DAG MAS�A
    * 20 DAG M�KI
    * 5 DAG M�KI ZIEMNIACZANEJ
    * 1 P�ASKA �Y�ECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    * 4-6 JAJEK
    * SZCZYPTA SOLI
    * 3/4 L SMALCU

LUKIER:

    * 1 SZKL. CUKRU PUDRU
    * RUM
    * WODA

Z PODANYCH SK�ADNIK�W PRZYGOTOWA� CIASTO PTYSIOWE: CZYLI ZAGOTOWA� WOD� Z ODROBIN� SOLII MAS�EM. GARNEK ZDJ�� Z GAZU I WSYPA� PRZESIAN� M�K� WYMIESZAN� Z M�K� ZIEMNIACZAN�. WSZYSTKO WYMIESZA� DREWNIAN� �Y�K�. Z POWROTEM POSTAWI� NA OGNIU, ZMNIEJSZAJ�C P�OMIE� I MIESZA� TAK D�UGO A� MASA ZBIJE SIE W KUL� I B�DZIE ODSTAWA� OD GARNKA. CIASTO ZDJ�� Z OGNIA. WBIJA� PO JEDNYM JAJKU I DOK�ADNIE WYRABIA� �Y�K�. KA�DE NAST�PNE JAJKO DODAWA� WTEDY, GDY PIERWSZE PO��CZY SI� Z MAS�. MAS� WYSTUDZI�. DO WYSTUDZONEJ MASY WMIESZA� PROSZEK DO PIECZENIA.
ZA POMOC� SZPRYCY WYCISKA� NA KAWA�KI PAPIERU PERGAMINOWEGO OKR�G�E OBWA�ANKI (Z DZIUR� W �RODKU ). W P�ASKIM RONDLU ROZGRZA� T�USZCZ. KAWA�EK CIASTA WRZUCONY DO T�USZCZU POWINIEN SZYBKO WYP�YWA�, ALE SI� NIE PALI�. WK�ADA� PO PAR� SZTUK P�CZK�W I SMA�Y� Z OBYDWU STRON NA Z�OTY KOLOR. USMA�ONE WYJMOWA� �Y�K� CEDZAKOW� (ALBO WIDELCEM) I K�A�� NA PAPIEROWY R�CZNIK ALBO SITKO DO OS�CZENIA T�USZCZU.
PRZYGOTOWA� LUKIER. CUKIER PUDER UCIERA� Z WOD� I RUMEM TAK D�UGO, A� UTWORZY ZUPE�NIE G�ADK� MAS� (ZAZNACZ� �E OD CZASU UCIERANIA B�DZIE ZALE�A�O CZY LUKIER BEDZIE MIE� PO�YSK). NIE DODAWA� ODRAZU CA�EGO P�YNU, BO MASA MO�E SI� ZROBI� ZA RZADKA. LUKREM POSMAROWA� P�CZKI......
==================================================================================================
Zgłoś jeśli naruszono regulamin