Gazeta Koalicji POLSKA WOLNA OD GMO Wydanie specjalne LUTY 2009.pdf

(257 KB) Pobierz
Wydanie specjalne LUTY 2009 wersja poprawiona
Wydanie specjalne
http://www.polskawolnaodgmo.org
Luty 2009 r.
GAZETA
Koalicji „POLSKA WOLNA OD GMO”
śYWNOŚĆ GENETYCZNIE MODYFIKOWANA
BEZPRECEDENSOWE ZAGROśENIE DLA
ZDROWIA
karmionych rzepakiem canola Roundup Ready były od 12%
do 16% cięŜsze niŜ zwykle, prawdopodobnie na skutek
schorzenia lub zapalenia. (…)
WyŜsza śmiertelność i odsetek uszkodzeń narządów
Niektóre badania wykazały wyŜszą śmiertelność u zwierząt
karmionych Ŝywnością genetycznie modyfikowaną. W
załączniku do raportu z badań nad pomidorami FlavrSavr
napisano, Ŝe w ciągu 2 tygodni z 40 szczurów zmarło 7, które
później zastąpiono. W innym studium wykazano, Ŝe kurczaki
karmione kukurydzą Liberty Link (odporną na środki
chwastobójcze) padają dwa razy częściej niŜ kurczaki
karmione kukurydzą naturalną. Oba badania sponsorowali
producenci Ŝywności GMO i w obu nie wyjaśniono przyczyn
śmierci zwierząt, ani nie kontynuowano nad nimi dalszych
badań. Komórki trzustek myszy karmionych soją Roundup
Ready produkowały znacznie mniej enzymów trawiennych. Z
kolei u szczurów karmionych ziemniakami modyfikowanymi
genetycznie trzustki były nienaturalnie powiększone. W
nerkach zwierząt karmionych GMO stwierdzono rozmaite
uszkodzenia, objawy zatruć, zapaleń oraz zmiany w produkcji
enzymów. Soja GMO zmieniła produkcję enzymów w
sercach myszy. Co więcej, ziemniaki genetycznie
modyfikowane powodowały wolniejszy rozwój tkanki
mózgowej u szczurów.
Zaburzenia układu rozrodczego oraz śmiertelność
potomstwa
U myszy i szczurów karmionych soją Roundup Ready
stwierdzono powaŜne zmiany jąder. W przypadku szczurów,
jądra były granatowe, a nie róŜowe. U myszy stwierdzono
zmiany w młodych plemnikach. Zarodki myszy karmionych
soją genetycznie modyfikowaną wykazały czasowe zmiany w
funkcjonowaniu DNA. Bardziej niepokojące zmiany odkryła
znana badaczka z rosyjskiej Krajowej Akademii Nauk.
Poczęła ona karmić soją GMO szczury na 2 tygodnie przed
łączeniem ich w parki. W serii trzech badań w grupie
karmionej soją GMO w ciągu 3 tygodni zmarło 51,6%
szczurzego potomstwa w grupie karmionej soją naturalną
tylko 10%, zaś w grupie kontrolnej nie karmionej soją w
ogóle, tylko 8,1%. "W kaŜdym miocie z matek karmionych
mączką z soi genetycznie modyfikowanej stwierdzono
wysoką śmiertelność." Średnie rozmiary i masa ciała
potomstwa karmionego soją genetycznie modyfikowaną były
o wiele niŜsze od normy. W badaniach wstępnych
stwierdzono, iŜ potomstwo karmione soją GMO jest
bezpłodne. (…)
śywność modyfikowana genetycznie wywołuje
toksyczne reakcje w przewodzie pokarmowym
Pierwszą rośliną modyfikowaną genetycznie, którą
poddano dobrowolnej konsultacji naukowej w FDA, były
pomidory z odmiany FlavrSavr. Z 20 szczurzyc, które
karmiono tymi pomidorami u 7 stwierdzono powaŜne
uszkodzenia Ŝołądka. Dyrektor Office of Special Research
Skills przy FDA (Biura ds. Badań Specjalnych) uznał, Ŝe
pomidory te nie spełniają "rozsądnych kryteriów
nieszkodliwości", czyli normalnego standardu zdrowotnego
FDA. Additives Evaluation Branch (Wydział Oceny
Dodatków) stwierdził, Ŝe w sprawie FlavrSavr "istnieją nadal
niejednoznaczne kwestie."(…) Mimo to pracujący w FDA
urzędnicy państwowi nie zaŜądali wycofania pomidorów z
rynku. Dr Arpad Pusztai, jeden z największych światowych
ekspertów z dziedziny oceny Ŝywności genetycznie
modyfikowanej twierdzi, Ŝe związane z tymi pomidorami
uszkodzenia Ŝołądka "mogą wywołać śmiertelny krwotok,
zwłaszcza u osób starszych, które biorą aspirynę by
zapobiegać zakrzepom." Pusztai uwaŜa, iŜ w ocenie
potencjalnego ryzyka wywoływanego przez Ŝywność GMO
przede wszystkim powinno się uwzględniać jej wpływ na
przewód pokarmowy, bowiem to on ma z nią kontakt jako
pierwszy, dzięki czemu moŜna wykryć, czy taka Ŝywność ma
działanie toksyczne. Dr Pusztai z niezadowoleniem
stwierdził, iŜ w powyŜszym badaniu nie zajęto się wpływem
pomidorów FlavrSavr na resztę przewodu pokarmowego. Z
kolei inne badania, w których ujęto wpływ pomidorów na
całość przewodu, zdradzają kolejne problemy .
śywność modyfikowana genetycznie uszkadza wątrobę
Kolejnym wskaźnikiem obecności toksyn w organizmie jest
stan wątroby która zajmuje się usuwaniem trucizn. Szczury,
karmione w/w ziemniakami z lektyną GNA miały
nienaturalnie małe, częściowo niewykształcone wątroby.
U szczurów karmionych kukurydzą Mon 863
(wytwarzającą toksynę Bt), (…) stwierdzono uszkodzenia
wątroby oraz inne ślady działania toksyn. U królików
karmionych soją genetycznie modyfikowaną stwierdzono
zmiany w produkcji enzymów wątrobowych oraz
przyspieszoną przemianę materii. Wątroby szczurów
1
745422294.429.png 745422294.440.png 745422294.451.png 745422294.462.png 745422294.001.png 745422294.012.png 745422294.023.png 745422294.034.png 745422294.045.png 745422294.056.png 745422294.067.png 745422294.078.png 745422294.089.png 745422294.100.png 745422294.111.png 745422294.122.png 745422294.133.png 745422294.144.png 745422294.155.png 745422294.166.png 745422294.177.png 745422294.188.png 745422294.199.png 745422294.210.png 745422294.221.png 745422294.232.png 745422294.243.png 745422294.254.png 745422294.265.png 745422294.276.png 745422294.287.png 745422294.298.png 745422294.309.png 745422294.320.png 745422294.331.png 745422294.342.png 745422294.353.png 745422294.364.png 745422294.375.png 745422294.386.png 745422294.397.png 745422294.408.png 745422294.417.png 745422294.418.png 745422294.419.png 745422294.420.png 745422294.421.png 745422294.422.png 745422294.423.png 745422294.424.png 745422294.425.png 745422294.426.png 745422294.427.png 745422294.428.png 745422294.430.png 745422294.431.png 745422294.432.png 745422294.433.png 745422294.434.png 745422294.435.png 745422294.436.png 745422294.437.png 745422294.438.png 745422294.439.png 745422294.441.png 745422294.442.png 745422294.443.png 745422294.444.png 745422294.445.png 745422294.446.png 745422294.447.png 745422294.448.png 745422294.449.png 745422294.450.png 745422294.452.png 745422294.453.png 745422294.454.png 745422294.455.png 745422294.456.png 745422294.457.png 745422294.458.png 745422294.459.png 745422294.460.png 745422294.461.png 745422294.463.png 745422294.464.png 745422294.465.png 745422294.466.png 745422294.467.png 745422294.468.png 745422294.469.png 745422294.470.png 745422294.471.png 745422294.472.png 745422294.002.png 745422294.003.png 745422294.004.png 745422294.005.png 745422294.006.png 745422294.007.png 745422294.008.png 745422294.009.png 745422294.010.png 745422294.011.png 745422294.013.png 745422294.014.png 745422294.015.png 745422294.016.png 745422294.017.png 745422294.018.png 745422294.019.png 745422294.020.png 745422294.021.png 745422294.022.png 745422294.024.png 745422294.025.png 745422294.026.png 745422294.027.png 745422294.028.png 745422294.029.png 745422294.030.png 745422294.031.png 745422294.032.png 745422294.033.png 745422294.035.png 745422294.036.png 745422294.037.png 745422294.038.png 745422294.039.png 745422294.040.png 745422294.041.png 745422294.042.png 745422294.043.png 745422294.044.png 745422294.046.png 745422294.047.png 745422294.048.png 745422294.049.png 745422294.050.png 745422294.051.png 745422294.052.png 745422294.053.png 745422294.054.png 745422294.055.png 745422294.057.png 745422294.058.png 745422294.059.png 745422294.060.png 745422294.061.png 745422294.062.png 745422294.063.png 745422294.064.png 745422294.065.png 745422294.066.png 745422294.068.png 745422294.069.png 745422294.070.png 745422294.071.png 745422294.072.png 745422294.073.png 745422294.074.png 745422294.075.png 745422294.076.png 745422294.077.png 745422294.079.png 745422294.080.png 745422294.081.png 745422294.082.png 745422294.083.png 745422294.084.png 745422294.085.png 745422294.086.png 745422294.087.png 745422294.088.png 745422294.090.png 745422294.091.png 745422294.092.png 745422294.093.png 745422294.094.png 745422294.095.png 745422294.096.png 745422294.097.png 745422294.098.png 745422294.099.png 745422294.101.png 745422294.102.png 745422294.103.png 745422294.104.png 745422294.105.png 745422294.106.png 745422294.107.png 745422294.108.png 745422294.109.png 745422294.110.png 745422294.112.png 745422294.113.png 745422294.114.png 745422294.115.png 745422294.116.png 745422294.117.png 745422294.118.png 745422294.119.png 745422294.120.png 745422294.121.png 745422294.123.png 745422294.124.png 745422294.125.png 745422294.126.png 745422294.127.png 745422294.128.png 745422294.129.png 745422294.130.png 745422294.131.png 745422294.132.png 745422294.134.png 745422294.135.png 745422294.136.png 745422294.137.png 745422294.138.png 745422294.139.png 745422294.140.png 745422294.141.png 745422294.142.png 745422294.143.png 745422294.145.png 745422294.146.png 745422294.147.png 745422294.148.png 745422294.149.png 745422294.150.png 745422294.151.png 745422294.152.png 745422294.153.png 745422294.154.png 745422294.156.png 745422294.157.png 745422294.158.png 745422294.159.png 745422294.160.png 745422294.161.png 745422294.162.png 745422294.163.png 745422294.164.png 745422294.165.png 745422294.167.png 745422294.168.png 745422294.169.png 745422294.170.png 745422294.171.png 745422294.172.png 745422294.173.png 745422294.174.png 745422294.175.png 745422294.176.png 745422294.178.png 745422294.179.png 745422294.180.png 745422294.181.png 745422294.182.png 745422294.183.png 745422294.184.png 745422294.185.png 745422294.186.png 745422294.187.png 745422294.189.png 745422294.190.png 745422294.191.png 745422294.192.png 745422294.193.png 745422294.194.png 745422294.195.png 745422294.196.png 745422294.197.png 745422294.198.png 745422294.200.png 745422294.201.png 745422294.202.png 745422294.203.png 745422294.204.png 745422294.205.png 745422294.206.png 745422294.207.png 745422294.208.png 745422294.209.png 745422294.211.png 745422294.212.png 745422294.213.png 745422294.214.png 745422294.215.png 745422294.216.png 745422294.217.png 745422294.218.png 745422294.219.png 745422294.220.png 745422294.222.png 745422294.223.png 745422294.224.png 745422294.225.png 745422294.226.png 745422294.227.png 745422294.228.png 745422294.229.png 745422294.230.png 745422294.231.png 745422294.233.png 745422294.234.png 745422294.235.png 745422294.236.png 745422294.237.png 745422294.238.png 745422294.239.png 745422294.240.png 745422294.241.png 745422294.242.png 745422294.244.png 745422294.245.png 745422294.246.png 745422294.247.png 745422294.248.png 745422294.249.png 745422294.250.png 745422294.251.png 745422294.252.png 745422294.253.png 745422294.255.png 745422294.256.png 745422294.257.png 745422294.258.png 745422294.259.png 745422294.260.png 745422294.261.png 745422294.262.png 745422294.263.png 745422294.264.png 745422294.266.png 745422294.267.png 745422294.268.png 745422294.269.png 745422294.270.png 745422294.271.png 745422294.272.png 745422294.273.png 745422294.274.png 745422294.275.png 745422294.277.png 745422294.278.png 745422294.279.png 745422294.280.png 745422294.281.png 745422294.282.png 745422294.283.png 745422294.284.png 745422294.285.png 745422294.286.png 745422294.288.png 745422294.289.png 745422294.290.png 745422294.291.png 745422294.292.png 745422294.293.png 745422294.294.png 745422294.295.png 745422294.296.png 745422294.297.png 745422294.299.png 745422294.300.png 745422294.301.png 745422294.302.png 745422294.303.png 745422294.304.png 745422294.305.png 745422294.306.png 745422294.307.png 745422294.308.png 745422294.310.png 745422294.311.png 745422294.312.png 745422294.313.png 745422294.314.png 745422294.315.png 745422294.316.png 745422294.317.png 745422294.318.png 745422294.319.png 745422294.321.png 745422294.322.png 745422294.323.png 745422294.324.png 745422294.325.png 745422294.326.png 745422294.327.png 745422294.328.png 745422294.329.png 745422294.330.png 745422294.332.png 745422294.333.png 745422294.334.png 745422294.335.png 745422294.336.png 745422294.337.png 745422294.338.png 745422294.339.png 745422294.340.png 745422294.341.png 745422294.343.png 745422294.344.png 745422294.345.png 745422294.346.png 745422294.347.png 745422294.348.png 745422294.349.png 745422294.350.png 745422294.351.png 745422294.352.png 745422294.354.png 745422294.355.png 745422294.356.png 745422294.357.png 745422294.358.png 745422294.359.png 745422294.360.png 745422294.361.png 745422294.362.png 745422294.363.png 745422294.365.png 745422294.366.png 745422294.367.png 745422294.368.png 745422294.369.png 745422294.370.png 745422294.371.png 745422294.372.png 745422294.373.png 745422294.374.png 745422294.376.png 745422294.377.png 745422294.378.png 745422294.379.png 745422294.380.png 745422294.381.png 745422294.382.png 745422294.383.png 745422294.384.png 745422294.385.png 745422294.387.png 745422294.388.png 745422294.389.png 745422294.390.png 745422294.391.png 745422294.392.png 745422294.393.png 745422294.394.png 745422294.395.png 745422294.396.png 745422294.398.png 745422294.399.png 745422294.400.png 745422294.401.png 745422294.402.png 745422294.403.png 745422294.404.png 745422294.405.png 745422294.406.png 745422294.407.png 745422294.409.png 745422294.410.png 745422294.411.png 745422294.412.png 745422294.413.png 745422294.414.png
Doniesienia rolników o bezpłodności i śmierci zwierząt
hodowlanych
Ponad dwudziestu rolników doniosło, iŜ tysiące ich świń
zaczęło mieć problemy z płodnością po zmianie paszy na
pewne odmiany kukurydzy Bt. Zwierzęta cierpiały na
bezpłodność, ciąŜe urojone lub rodziły worki pełne płynu.
Bezpłodne stały się równieŜ byki i krowy. Rolnicy stwierdzili,
Ŝe kukurydza Bt spowodowała śmierć krów, koni, bawołów
wodnych oraz kurczaków. (…)
śywność genetycznie modyfikowana moŜe powodować
alergię
Alergia występuje wtedy, gdy układ odpornościowy uznaje
jakiś czynnik w organizmie za obcy, inny i groźny, po czym
nań reaguje. Wszystkie produkty spoŜywcze z roślin GMO z
definicji zawierają elementy obce i inne. W kilku badaniach
wykazano, Ŝe powodują one reakcje alergiczne . (È)
Soja genetycznie modyfikowana prawdopodobnie
podwoiła ilość przypadków uczulenia na soję w Wielkiej
Brytanii
Wkrótce po wprowadzeniu soi genetycznie modyfikowanej
na rynek w Anglii, badacze z York Laboratory donieśli, iŜ w
ciągu roku liczba alergii na soję skoczyła o 50%. Nie
przeprowadzono dalszych badań, lecz inŜynieria genetyczna
mogła tu zawinić na wiele sposobów. (…) Co gorsza, jedyne
opublikowane badania nad wypływem Ŝywności genetycznie
modyfikowanej na ludzi potwierdzają, Ŝe części genu
wtrąconego do soi GMO przenoszą się do DNA bakterii
ludzkiego przewodu pokarmowego. Oznacza to, Ŝe nawet lata
po zaprzestaniu spoŜywania tej soi ludzie mogą nadal być
naraŜeni na działanie owego potencjalnie alergicznego białka,
bo jest ono produkowane w ich jelitach.
Soja genetycznie modyfikowana moŜe zaburzać procesy
trawienia, prowadząc do epidemii alergii
Soja genetycznie modyfikowana ma nieprzewidziany efekt
na działanie trzustki u myszy drastycznie zmniejsza
produkcję enzymów trawiennych. Mniejsza ilość enzymów
sprawia, Ŝe białka pokarmów są trawione wolniej, co daje
więcej czasu na wystąpienie reakcji alergicznych. Dlatego
zaburzenia trawienia wywoływane przez soję genetycznie
modyfikowaną mogą wzmagać reakcje uczuleniowe na wiele
białek, nie tylko sojowych.
Rośliny genetycznie modyfikowane produkujące własne
pestycydy mogą wywoływać alergie
Prócz upraw odpornych na środki chwastobójcze większość
odmian upraw genetycznie modyfikowanych posiada
mechanizm produkcji własnych środków owadobójczych.
Szkodnik, który spróbuje takiej rośliny ginie od produkowanej
przez nią toksyny, która zabija go perforując mu Ŝołądek.
Apetytu nie poprawia nam fakt, Ŝe spoŜywamy tę samą
toksynę. Firmy biotechnologiczne z kolei zapewniają nas, Ŝe
ów pestycyd, tak zwana toksyna Bt, jest bezpieczna, zaś nasz
Ŝołądek szybko ją trawi, dlatego absolutnie nie szkodzi
ludziom i innym ssakom. CóŜ, badania mówią co innego.
Opryski z naturalnej Bt są niebezpieczne dla ludzi
Rolnicy prowadzący uprawy organiczne od lat zwalczają
insekty roztworami zawierającymi bakterie Bacillus
thuringiensis (Bt). InŜynieria genetyczna z kolei poŜycza od
tej bakterii gen wytwarzający toksynę Bt i umieszcza ją w
DNA roślin po to by roślina pracowała za rolnika. Badania
wykazują, Ŝe naturalna toksyna Bt nie ulega całkowitemu
strawieniu i wywołuje reakcje u ssaków. Myszy reagują na nią
równie silną reakcją odpornościową jak na cholerę i
dodatkowo stają się wraŜliwe na substancje względnie
nieszkodliwe. Gdy w rejonie Vancouver oraz stanu
Waszyngton rozpylono naturalną Bt by zwalczyć plagę
brudnic nieparek, ponad 500 osób zgłosiło się do lekarzy z
objawami przypominającymi grypowe lub alergiczne.
Pracownicy rolni i inne osoby równieŜ donoszą o powaŜnych
reakcjach na Bt. Władze przyznają od dawna, Ŝe "osoby z
zaburzeniami układu odporności lub cierpiące na alergie są
szczególnie podatne na działanie toksyny Bt ."
Bawełna Bt wywołuje reakcje alergiczne
W roku 2005 zespół lekarzy doniósł o setkach reakcji
alergicznych występujących wśród robotników rolnych
pracujących na indyjskich polach bawełny Bt. Alergii tego
typu nie stwierdzono u osób pracujących przy bawełnie
naturalnej. Objawy alergiczne były takie same jak u wyŜej
wspomnianych 500 osób z Vancouver i stanu Waszyngton,
wystawionych na działanie roztworu Bt (tabela).
Górne
odcinki
dróg
oddecho
wych
Oczy Skóra Stan ogólny
Roztwór
Bt
Kichanie,
wydzielina
z nosa,
nasilone
objawy
astmy
Łzawienie,
zaczerwie
nienie
Swędzenie,
pieczenie,
stany
zapalne,
zarumienie
nie,
opuchlizny
Gorączka, część
przypadków
hospitalizowana
Bawełna
Bt
Kichanie,
wydzielina
z nosa
Łzawienie,
zaczerwie
nienie
Swędzenie,
pieczenie,
wypryski,
zarumienie
nie,
opuchlizny
Gorączka, część
przypadków
hospitalizowana
Pyłki kukurydzy Bt mogą wywoływać uczulenie
Istnieje kilka odmian kukurydzy wytwarzających toksynę
Bt. Toksyna ta moŜe zostać spoŜyta, lub trafić do płuc wraz z
pyłkami tej rośliny. W roku 2003 na Filipinach, w wiosce
połoŜonej obok pylącego właśnie pola z kukurydzą Bt, u
wszystkich 100 mieszkańców zanotowano tajemnicze
zaburzenia układu oddechowego, trawiennego oraz objawy
skórne. Symptomy słabły stopniowo, im większa była
odległość zamieszkiwania od pola kukurydzy. W próbkach
krwi, które pobrano od 39 mieszkańców wykryto przeciwciała
reagujące na toksynę Bt, co MOśE oznaczać związek reakcji
z pyleniem kukurydzy. Gdy w roku 2004 tą samą odmianą
kukurydzy obsiano pola w czterech innych wioskach, podczas
pylenia kukurydzy we wszystkich stwierdzono podobne
symptomy. W 1998 roku brytyjska Joint Food Safety and
Standards Group określiła czym moŜe grozić wdychanie
pyłków roślin genetycznie modyfikowanych. Geny z tych
roślin mogą przenieść się do DNA bakterii Ŝyjących w
układzie oddechowym. JeŜeli geny Bt przeniosą się do
bakterii ludzkich, występujących w płucach, lub jak
potwierdzono we wspomnianym juŜ badaniu nad soją
bakterii jelitowych, mikroorganizmy te mogą zmienić się w
Ŝywe fabryki pestycydów, najprawdopodobniej całymi latami
produkując w nas toksynę Bt.
Niebezpieczne zaprzeczenia
Wspomniane wyŜej ostrzeŜenia ze strony naukowców FDA
są najwyraźniej prawdziwe. JednakŜe my, obywatele, nie
mieliśmy się nigdy o nich dowiedzieć. Wewnętrzne
2
745422294.415.png
dokumenty FDA opublikowano dopiero na wniosek sądu. My
zaś mieliśmy wierzyć w oficjalne zapewnienia FDA, które
mówiły, Ŝe agencja nie posiada Ŝadnych informacji na temat
tego, iŜ Ŝywność genetycznie modyfikowana róŜni się
czymkolwiek od Ŝywności tradycyjnej. Oświadczenie to,
wydane przez urzędników agencji jest sprzeczne z ogólną
opinią pracowników naukowych FDA. Niemal wszystkie
niezaleŜne badania Ŝywieniowe nad karmieniem zwierząt
Ŝywnością genetycznie modyfikowaną wykazują jej
szkodliwe, bądź niewyjaśnione działanie. O tym równieŜ nie
mieliśmy wiedzieć. Przemysł biotechnologiczny bardzo stara
się ukrywać takie fakty przed konsumentami. Opisane
powyŜej badania sponsorowane przez producentów nie są
poddawane recenzji naukowej, nie są teŜ nigdzie
publikowane. Dwa z nich opublikowano dopiero dzięki
decyzji sądu. Wszelkie obciąŜające dla przemysłu
biotechnologicznego odkrycia dokonane przez niezaleŜnych
badaczy są zwykle tuszowane, ignorowane, lub wręcz im się
zaprzecza. Ponadto badacze, którzy odkrywają zagroŜenia
wywoływane przez Ŝywność genetycznie modyfikowaną są
zwalniani z pracy, pozbawiani przywilejów i pracy w
środowisku akademickim, a czasami wręcz zastraszani.
Natomiast nadal propaguje się mit o tym, Ŝe uprawy
genetycznie modyfikowane niczym nie róŜnią się od
Ŝywności, którą jedliśmy zawsze. Od czasu powszechnego
wprowadzenia Ŝywności genetycznie modyfikowanej na
rynek w 1996 roku, lista dowodów na jej szkodliwość ciągle
rośnie. śywność ta najprawdopodobniej odpowiada za coraz
gorszy stan zdrowia obywateli w USA, Kanadzie i innych
krajach, gdzie jest spoŜywana. Bez klinicznych testów na
ludziach czy nadzoru rynku nie będziemy wiedzieli, za którą z
pogarszających się statystyk zdrowia Ŝywność ta odpowiada.
Nie moŜemy jednakŜe czekać, aŜ się tego dowiemy. śywność
genetycznie modyfikowana musi natychmiast zniknąć z
naszej diety. Najlepiej by było, gdyby zakazał jej rząd. Póki
co, coraz więcej ludzi wybiera Ŝywność naturalną zaś wybór
ten oznacza zdrowie własne i ich rodzin. Aby dowiedzieć się
jakie produkty są genetycznie zmodyfikowane oraz jak ich
unikać, odwiedź stronę: www.geneticroulette.com
Źródło: http://nasionaklamstwa.info/rozne_o_GMO.htm
Pomimo, Ŝe uprawy roślin GM to około 1% powierzchni
stanowią juŜ istotne zagroŜenie. Zapominają o tym unijni
Komisarze, Ŝe wprowadzenie ich tyko do jednego kraju jest
realnym zagroŜeniem dla wszystkich 27 krajów Unii, które
powinni chronić. Biotechnolodzy wbrew oczywistym faktom
powtarzają wciąŜ tą samą biotechnologiczną mantrę, Ŝe
zwiększają plony, poprawiają jakość produktów, zmniejszają
ilość pestycydów, chronią środowisko i świat przed głodem.
Oceniając w skali świata ten juŜ ponad 10 letni eksperyment
trzeba stwierdzić, Ŝe: plony nie były większe, ani lepszej
jakości przewaŜnie o 5 do 20% mniejsze. Wykazano to
zarówno w USA jak i w wielu innych krajach jak: Brazylia,
Paragwaj, Australia, Indie, Indonezja, Argentyna, Meksyk,
Kolumbia i Afryka. W krajach o klimatach suchym i
gorącym GM rośliny okazały się do nich zupełnie
niedostosowane. Pomimo zapewnień przemysłu
biotechnologicznego ilość chemicznych środków ochrony
roślin nie tylko nie zmniejszyła się, ale trzeba ich było
stosować znacznie więcej. Potwierdzono to takŜe w Brazylii,
w Chinach, w Indiach, w Argentynie, Meksyku, Kolumbii,
Australii, Oceanii i w Afryce. Tam gdzie pojawiły się
odporne na Roundup Ready superchwasty zuŜycie
herbicydów lawinowo wzrasta. Wielkie koncerny obiecywały
wiele korzyści dla środowiska. Faktem jest, Ŝe totalny
pestycyd Roundup zabija wszystkie inne rośliny.
Jest teŜ toksyczny dla wszystkich dziko Ŝyjących zwierząt i
człowieka, na olbrzymim obszarze liczącym kilkadziesiąt
milionów hektarów. Doprowadziło to w praktyce do
dramatycznego wzrostu zuŜycia ilości tego środka, skaŜenia
środowiska i całego łańcucha pokarmowego.
Roundup Ready zabija nie tylko wiele gatunków owadów
poŜytecznych, jak owady drapieŜne i pasoŜytnicze stanowiące
główny hamulec w rozwoju szkodników, ale zabija teŜ
pszczoły i rujnuje ich bazę pokarmową. Wytępienie pszczół
na wielkich obszarach USA, czy Kanady stanowi bardzo
powaŜne zagroŜenie dla rolnictwa i dla populacji człowieka.
(…) TakŜe pomysł wprowadzania toksyn do roślinności,
która ma być zjadana, bakterii produkującej toksyczne białka,
trzeba uznać za makabryczny. Nowsze badania wykazały, Ŝe
na setki próbek roślin z Bt wiele z nich nie zawierało
toksycznego białka, wiele zawierało go bardzo mało (…), ale
sporadyczne zawierały toksyczne białko w bardzo duŜej
liczbie setki a nawet tysiące razy razy większej, niŜ pozostałe.
Tłumaczy to znakomicie, dlaczego GMkukurydza czy
bawełna z Bt, które miały chronić przed szkodnikami
zawiodły np. w Indiach, Indonezji, Chinach, czy Hiszpanii,
dlaczego tak szybko pojawiły się superszkodniki odporne na
toksyczne białko i dlaczego dochodzi do śmierci wielu
duŜych zwierząt jak psy, krowy w Niemczech czy owce w
Indiach. W Indiach owce Ŝywiły się regularnie i wyłącznie
lisćmi bawełny z Bt po zbiorach. Efekty takiej diety były
przeraŜające. Ponad siedemdziesięciu pasterzy podało, Ŝe
25% ich stad zdechło w ciągu 5 – 7 dni. W czterech tylko
wioskach padło ponad 1800 zwierząt, straty w całym regionie
moŜna szacować na znacznie ponad 10 000.
(…) Biotechnolodzy mówią, Ŝe muszą ratować świat przed
głodem. Wyprodukowanie większej ilości Ŝywności nie
oznacza wcale, Ŝe skorzystają na tym najuboŜsi, poniewaŜ nie
mają oni po prostu, za co jej kupić. Biotechnologia nie daje
niczego darmo, a wręcz przeciwnie chce na tym dobrze
zarobić (3x> ceny nasion, jałowych w 2 pokoleniu i opłaty
od wartości intelektualnej). Polska nie ma Ŝadnego powodu
by sprowadzać, a tym bardziej produkować Ŝywność z roślin
ROŚLINY GM, PROFITY DLA KONCERNÓW,
RYZYKO DLA ROLNIKÓW, ZAGROśENIE DLA
ZDROWIA I ŚRODOWISKA
Prof. dr hab. Stanisław Wiąckowski
(…) Większość rolników nie zdaje sobie sprawy, Ŝe
akceptując GMO wpadną w pułapkę uzaleŜnienia od
dostawcy opatentowanych odmian nasion GM. Wielu
rolników kanadyjskich, czy amerykańskich po zapyleniu ich
roślin pyłkiem roślin GM od sąsiada musieli płacić tantiemy
przemysłowi od tzw. wartości intelektualnej. Nasiona roślin
GM są droŜsze i w drugim pokoleniu jałowe. Rolnik będzie
więc musiał je kupować stale od producenta coraz bardziej się
od niego uzaleŜniając. Seteki tysięcy rolników w Paragwaju,
Argentynie, czy Brazylii, straciło swoje gospodarstwa i
zasiliło szeregi bezrobotnych i bezdomnych w slumsach
wielkich miast.
GMO aktywnie się rozmnaŜają i rozprzestrzeniają, mogą
migrować i mutować. Raz uwolnione nie mogą być
zatrzymane ani kontrolowane. Jest to zagroŜenie nie
odwracalne.
3
 
GM mającą coraz gorszą opinię, mając nadprodukcję własnej
cieszącej się coraz lepszą renomą. Wielka róŜnorodność
biologiczna, małe stosunkowo wykorzystanie nawozów i
chemicznych środków ochrony roślin decydują, Ŝe polska
Ŝywność cieszy się w UE coraz większym uznaniem. Jest
smaczna i zdrowa. Polska jest zagłębiem Ŝywnościowym o
wysokich walorach smakowych. Eksport polskiej Ŝywnośći
wręcz rozkwita. Nie zaszkodziła mu, ani wysoki kurs złotego,
ani rosyjskie embargo. Amatorów polskiej Ŝywności jest coraz
więcej. Jak z tego wynika polskie rolnictwo przeŜywa wielki
sukces a w miarę spadania zainteresowań produktami GM na
świecie, moŜe to być początkiem wyjątkowej koniunktury.
Wymagającej jednak promocji. W tej sytuacji wprowadzanie
niebezpiecznych produktów i silnej konkurencji w stosunku
do naszych rolników byłoby niewyobraŜalną głupotą.
Popadanie w euforię byłoby nią takŜe. śeby być krajem
wolnym od GMO nie wystarczy o tym mówić, ale trzeba
działać. Nie wolno pozostawiać luk w prawie. Nie moŜe
kaŜdy resort działać niezaleŜnie od siebie. (...) Konieczny jest
zakaz takich upraw w oparciu o argumenty naukowe, tak jak
to zrobiła Francja. Jeśli nie chcemy pasz z soją GM, to trzeba
zorganizować własną produkcję pasz. (…)
Źródło: http://polskawolnaodgmo.org/doc/
Ro__liny_GM__profity_dla_koncern__w__ryzyko_dla_rolnik
__w.pdf
genetycznymi;
próba całkowitego uzaleŜnienia rolników
od biotechnologicznych korporacji;
próby niszczenia niezaleŜnych naukowców, którzy
prowadzili badania nad zagroŜeniami, jakie stwarzają GMO,
i mieli odwagę wyniki tych badań opublikować.
Za pomocą nacisku politycznego przemysł
biotechnologiczny spowodował, Ŝe w USA nie ma
odpowiedniej regulacji prawnej w sprawie inŜynierii
genetycznej, a ocena ryzyka jest oparta na mglistych
podstawach. Wyniki oceny ryzyka nie są dopuszczane do
publicznej i niezaleŜnej oceny. Za pomocą Międzynarodowej
Organizacji Handlu firmy biotechnologiczne usiłują wymusić
na innych krajach akceptowanie ich produktów (np. naciski
USA na UE). Wielkie korporacje, posiadające nieograniczone
środki finansowe, nie tylko nie prowadzą koniecznych badań,
ale ograniczają wszelkimi moŜliwymi sposobami
niezaleŜnych badaczy przed ujawnianiem prawdy
niekorzystnej dla interesów owych korporacji:
• jeden na pięciu naukowców dostał nakaz wykluczenia lub
zmienienia informacji zawartych w opracowaniach
naukowych;
• ponad połowa z 3247 respondentów była zmuszona do
zmiany informacji lub wycofania części wyników swoich
badań.
Według ankiety przeprowadzonej przez Institute of
Professionals, Managers and Specialists 150 z 500
respondentów zostało zmuszonych do wprowadzenia zmian w
wynikach badań, a w tym:
• 17% do zmian wyników w taki sposób, aby były korzystne
dla klienta;
• 10%, aby zmienili wyniki, jeŜeli są zainteresowani
przedłuŜeniem kontraktu;
• 3% nakazano niepublikowanie niekorzystnych wyników.
W ankiecie Amerykańskiej Agencji do spraw Ryb i
Dzikich Zwierząt (US Fish and Wildlife Service) dotyczącej
ochrony zagroŜonych gatunków roślin i zwierząt respondenci
stwierdzili, Ŝe:
• 44% nakazano wstrzymanie danych, które wskazywały na
potrzebę ochrony gatunków;
• 20% poinstruowano, by zrezygnowali z prawdy naukowej
przez wyłączenie lub zmianę danych lub opinii;
• 56% znało przypadki, w których interesy handlowe
wywołały odwrócenie lub wycofanie decyzji czy wniosków za
pomocą interwencji politycznej. (…)
GENETYCZNIE MODYFIKOWANE ORGANIZMY.
OBIETNICE I FAKTY
Stanisław K. Wiąckowski
Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko Białystok, ss.98
(È) 1.4. Próby ukrywania informacji o zagroŜeniach
zdrowia i środowiska
Przemysł biotechnologiczny, niezaleŜnie od próby
realizacji obietnic bez pokrycia, wyrządził wiele szkód
przyrodzie Ziemi, i to nie tylko przez nieprowadzenie
odpowiednich własnych badań, ale przez: blokowanie badań
niezaleŜnych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia,
środowiska, dla biologicznej róŜnorodności, jakości gleby
oraz nad bezpieczeństwem Ŝywnościowym naruszanym przez
masowe wprowadzanie metodami legalnymi i nielegalnymi
niebezpiecznych upraw. W tej materii istnieje w
piśmiennictwie wiele pozycji, które w przekonywujący sposób
dowodzą istnienia spisku uknutego przez przemysł
biotechnologiczny. Ma on ograniczyć wolność wypowiedzi, a
nawet naukowego dialogu o bezpieczeństwie GM Ŝywności
(Smith 2007ab). Przykładowo Jeffrey Smith w Nasionach
kłamstwa jaskrawo przedstawia niepokojący obraz rządu,
który wraz z organizacjami powołanymi do czuwania nad
bezpieczeństwem Ŝywnościowym, zagroŜeniami dla
środowiska, utrzymywanymi z pieniędzy podatników, działają
dokładnie przeciw interesowi społecznemu. Opisuje on
kilkanaście przypadków zmowy przeciwko ludziom
podwaŜającym racje bytu tego gigantycznego eksperymentu
na naszej Ŝywności i na naszym zdrowiu i środowisku.
Ujawnia teŜ, jak wielką szkodę wyrządzili licznym
pokoleniom na całym świecie biotechnologiczni lobbyści,
kierujący się wyłącznie krótkotrwałymi zyskami. Działalność
ta prowadzona w interesie firm biotechnologicznych to
między innymi (Pusztai 2007):
wstrzymywanie finansowania badań nad nowymi technikami
DOŁĄCZ DO NAS
http://polskawolnaodgmo.org/doczdonas/
LISTA CZŁONKÓW KOALICJI
http://polskawolnaodgmo.org/listaczonkwkoalicji/
MORATORIUM NA GMO
http://polskawolnaodgmo.org/moratoriumnagmo/
REDAKCJA
© Dr inŜ. Roman Andrzej Śniady
http://www.polskawolnaodgmo.org
email: niedlagmo@o2.pl
4
745422294.416.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin