od ziarenka do bochenka.pdf

(149 KB) Pobierz
431518166 UNPDF
KONSPEKT ZAJĘCIA KOLEŻEŃSKIEGO
przeprowadzonego przez Ewę Janczewską
w dniu 12. 04. 2006r.
Obszar edukacji technicznej :
— zapoznanie z wybranymi zawodami związanymi z wytwarzaniem
znanych dzieciom produktów ( np. od ziarenka do bochenka ) ,
- poznanie techniki stworzonej przez człowieka oraz wieloetapowości
pracy.
Grupa wiekowa - 5 łatki
Temat: „Od ziarenka do bochenka* r - poznanie podstawowych etapów
związanych z pieczeniem chleba.
Cele:
- zdobycie wiedzy na temat zawodu jaki wykonuje piekarz,
- poznanie podstawowych etapów związanych z pieczeniem chleba,
- poznanie wielkanocnych wypieków.
- opanowanie umiejętności wiązanych / nawykami kulturalno -
higienicznymi y.: mycie rak, dbanie o porządek w miejscu pracy z
zachowaniem bezpieczeństwa,
- opanowanie umiejętności związanych z samodzielnym ubieraniem się w
chustkę i fartuch,
- umożliwienie dzieciom przeżywania efektów własnej pracy,
- obserwowanie i posługiwanie się różnymi narzędziami ułatwiającymi
codzienne życie np.: sitko, deska, piecyk elektryczny.
Metody:
- oglądowa,
- czynna,
- metod aktywnych.
Pomoce:
- plansze edukacyjne przedstawiające proces pieczenia chleba „Od ziarenka
do bochenka",
- kaseta, magnetofon,
- fartuszki, chustki (czepki-),-- - --- - — — —
- produkty niezbędne do pieczenia chleba: mąka, drożdże, sól, woda,
ziarenka (maku, sezamu, słonecznika), olej,
- sito, drewniana łyżką deseczki, piecyk elektryczny, miseczki, foremki do
ciast, ściereczki.
431518166.001.png
PRZEBIEG ZAJĘCIA
Lp.
Sytuacje edukacyjne
Cele operacyjne
Środki dydaktyczne
1.
Powitanie piosenką pt: „ Pomogę
mamusi".
Dziecko:
- zna melodię i tekst
piosenki
Kalendarz muzyczny
w przedszkolu U.
Smoczyńska
-
Natchman
2.
Rozmowa na temat świątecznych
wypieków.
zna
ciasta:
bab.ka,
charakterystyczne
ciasta wielkanocne
mazurek
- wypieki z ciast:
baranek,
zajączek,
kurka
Rozwiązanie zagadek zapowiadających
tematykę zajęcia.
- rozwiązuje zagadki
- „Antologia literatury
dla najmłodszych"
A. Ożyńska
Zborowska
W sklepie kupujesz,
masłem go smarujesz.
Jest pszenne, razowe
i bardzo zdrowe.
(pieczywo)
Ma biały czepek, białe ubranie,
nocą zajmuje się wypiekaniem,
a co wyrobi upiecze smacznie,
i odda ludziom, nim dzień się zacznie.
(piekarz)
Słuchanie opowiadania o ziarnie
pszenicy pt.: „ Tajemnica ziarenka"
przy tablicy tematycznej.
uważnie
słucha
- tablice tematyczne,
opowiadanie
nauczycielki
opowiadania
pt.:
„Tajemnica
ziarenka" ~~
431518166.002.png
5.
Zabawa ruchowa do piosenki pt.
„Chleb dla Ciebie"
- śpiewa piosenkę i
odzwierciedla ruchem
jej treść
- kaseta, magnetofon,
- „Chleb dla Ciebie"
w
„Śpiewające
brzdące"
6.
Przygotowanie do pieczenia chleba:
- mycie rąk,
- założenie
- samodzielnie myje
ręce i zakłada chustkę
i fartuszek,
- chustki, fartuchy
fartuszków
i
czepków,
zawarcie umowy - urządzenia
elektryczne włączają dorośli,
- zna zasady obsługi
urządzeń
elektrycznych,
wybranie
potrzebnych
chleba.
produktów
do upieczenia
- wie, które produkty
- produkty spożywcze
niezbędne
do
wykonania ciasta,
przesianie mąki przez sito,
połączenie składników,
przygotowanie cis?*a.
- sitko : miseczki,
drewniana łyżka.
prawidłowo łączy ze ! produkty ?pożv\vc/e
sobą składniki
przesiać
mąkę
przez
sito,
Praca indywidualna - formowanie
ciasta przez dzieci, zdobienie go
ziarnami (słonecznika, maku, sezamu ),
włożenie do foremki.
Włączenie piecyka.
- potraf] uformować
ciasto i je ozdobić,
- ciasto, ziarenka,
foremki, piecyk
elektryczny
8.
Podziękowanie za wspólną zabawę,
pożegnanie wierszem;
- dziękując za udział
w zajęciu recytuje
wiersz
- „Wychowanie w
przedszkolu" 7/2004
Tu chłopcy i dziewczynki,
było nam wesoło,
tańczyliśmy w koło.
Teraz się żegnamy,
wesoło machamy.
potrafi
431518166.003.png
9.
Poczęstunek, próbowanie wypieku (po
l godzinie).
- częstuje panie
- upieczony chleb
Opracowała i przeprowadziła:
Ewa Janczewska
431518166.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin