krem rafaello.doc

(61 KB) Pobierz

Raffaello 

Przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji" 


Trudność: łatwe

 

Składniki
 

2 i 1/2 szlanki słodkiego mleka

 

 

3 żółtka

 

 

2 łyżki mąki pszennej

 

 

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

1 cukier waniliowy

 

 

1 pełna szklanka cukru kryształu

 

 

30 dag masła

 

 

25 dag kokosu

 

 

4 paczki herbatników

 

 

1 szklanka adwokata lub spirytusu do smaku

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

1 1/2 szkalnki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkanki mleka zagatować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budń.

 

 

 

 

2.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

 

 

 

 

3.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatnikow (10 dag), nalożyć masę i znów herbatniki - maja być 4 warstwy. Na wierzch wylożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin