4 osoby, 40 minut2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
ok. 2-cm 1/3 szkl. uprażonych orzeszków ziemnych
1 spora papryka pokrojona w kostkę ok. 2-cm 2 strączki posiekanej suszonej ostrej papryczki chilli
1/2 pęczka dymki pokrojonej w kawałki ok. 3-cm
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek słodkiego sherry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru sól, olej
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ' Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, połowę mąki, szczyptę soli wymieszać z kurczakiem. ' Pozostały sos sojowy, sherry, ocet, cukier, mąkę oraz 3 łyżki wody zmieszać w miseczce i odstawić. ' Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć krótko chilli, dodać kurczaka i imbir, smażyć 3 - 4 minuty.' Dodać orzechy, paprykę i dymkę. Wraz z wymieszanym sosem wlać na patelnię. Smażyć do zagotowania i zgęstnienia sosu. Podawać od razu.
Bosiney